Deel dit artikel
-

Hands-on: Sonos Beam

Bij sommige smartspeakers hoor je in één keer of het wat is of niet. Voor andere modellen heb je wat meer tijd nodig, al is het alleen al om alle functies en diensten goed uit te proberen. De Sonos Beam kan heel veel, ondersteunt Apples AirPlay 2, maar kan het niet alleen. Sander van der Heide heeft hem binnenstebuiten gekeerd.

Eigenlijk valt de Sonos Beam een beetje tussen beide categorieën in: Je hoort meteen dat het niet veel is, qua luidspreker dan. Daarover straks meer. Qua functies kon ik echter mijn hart ophalen. Hij is makkelijk te integreren met een huidige Sonos-setup en voegt er zelfs nieuwe functies aan toe.

De basis

De Beam valt bij Sonos in de categorie Home-Cinema, als instapmodel soundbar van 449 euro. Hierna volgen de duurdere Playbase en Playbar van ieder 799 euro. Het is een leuk begin, maar het is al gauw duidelijk dat ie het in zijn eentje echt niet trekt, ook niet in een kleine kamer. Om een echt goeie cinema-ervaring te krijgen, met een stevig laag en surround geluid, zul je de Sub subwoofer nodig hebben (€799) en nog twee Sonos One’s (€229 per stuk) als surroundluidprekers. Toch al gauw weer een setje van 1700 euro.

Tijdens de demo in het Sonos Home Amsterdam schrok ik me al een ongeluk. Een locatie overigens waar elk merk jaloers op mag zijn, middenin hartje Amsterdam is een volledig ingerichte woning met her en der Sonosproducten. Akoestisch niet aangepast, wat overeenkomt met de gemiddelde huiskamer. Desalniettemin wil je als fabrikant dat je producten goed overkomen en het laatste wat je dan moet doen, is de luidspreker plaatsen in een houten koof die resoneert bij elke bastoon die langskomt. Hoe Sonos Trueplay (het ingebouwde akoestisch tuningsysteem) het voor elkaar krijgt weet ik niet, maar die maakte het alleen maar erger. Uitgeschakeld klonk het al beter.

En dan die lieve marketingmeneer, die dan vroeg hoe ik het vond klinken, of ik het wel hoorde hoe goed het wel niet klonk voor zo’n kleine luidspreker? Ik was teleurgesteld dat men zelf niet kon horen wat voor een kartonnendoosdreun er in de ruimte was te horen. Geen kritiek op alle lieve mensen daar van Sonos, hun hart zit op de goede plaats. Maar als je zelf nog nooit hebt gehoord hoe goed audiosystemen wel kunnen klinken tegenwoordig en je alleen maar de luidsprekers van de televisie en Sonos gewend ben, kan ik me iets voorstellen bij hun enthousiasme.

Thuis

Gelukkig mocht ik de Sonos Beam ook thuis uitproberen. De akoestische meetruimte en mijn masteringstudio heb ik overgeslagen, het gaat erom dat deze staaf in de gemiddelde kleine huiskamer  klinkt. Geplaatst op een dressoir voor een tv ging het al een stuk beter, maar hangend onder een tv aan de muur, gaf nog het beste resultaat. In combinatie met een iOS-apparaat kun je het geluid proberen te optimaliseren met Trueplay, een room correction systeem. Eigenlijk is het niet meer dan een hulp bij het instellen van de equalizer en niet zo geavanceerd als het bekende Dirac. Je loopt door de kamer zwaaiend met je iPhone, terwijl je Sonos luidsprekers allerlei meettonen weergeven.

Als op een bepaalde plek in je kamer deze tonen op een bepaalde frequentie te hard of te zacht zijn, worden die frequenties op je Sonos-systeem aangepast. Het is erg plaatsbepalend, zodra je een luidspreker verplaatst, moet je dit eigenlijk weer opnieuw doen. Ik heb dit nu al verschillende malen uitgeprobeerd en ik vind het er niet beter op worden. Je plaatst toch allerlei digitale filters over je audiosignaal heen en  in dit geval klinken die niet al te best. Het is een soort dweilen met de kraan open: je kan beter de kraan dichtdraaien (oftewel je luidsprekers op een andere plek zetten, de ruimte aanpassen of gewoon betere luidsprekers kopen).

Geen display

Sonos stond altijd bekend om zijn mooie simpele ontwerpen, Scandinavisch zou ik haast zeggen. Prachtig afgewerkt hoor, maar de uitstraling doet toch wat goedkoop aan.

Tevens trekt het doek meer stof aan en is het gevoeliger voor vlekken (stof zie je beter op de zwarte versie en vlekken op de witte, u mag kiezen). Summier is de Beam wel. Bovenop een paar aanraaktoetsen en achterop een paar aansluitingen (een HDMI-ingang, een ethernetpoort en stroom). Geen afstandsbediening (dat doe je vanuit een app) en geen display (wat bij een soundbar nou juist zo handig is).

Simpel

Sonos gaat prat op simpel. Simpel ontwerp, simpele bediening, simpel configureren en simpel aansluiten. Je zou ook beperkt kunnen zeggen. De HDMI-ingang werkt alleen met het ARC-signaal (Audio Return Channel) van je televisie. En heeft je tv geen ARC, dan kun je ook de optische uitgang gebruiken met een meegeleverd verloopje. Ik schat dat zo’n kabeltje normaal iets van 30 of 40 euro zou kosten, net als de meegeleverde HDMI-kabel, die prachtig is afgewerkt.

Instellen

Via de app wordt de Beam in ‘no time’ op je netwerk via wifi of ethernet ontdekt en voeg je hem toe aan een bestaande Sonos setup of maak je een nieuwe aan. Heb je reeds twee Sonos One luidsprekers, kun je er een surround setup van maken waarbij films in Dolby 5.1 kunnen worden weergegeven (geen DTS dus).

Airplay 2

Sinds kort zijn een paar Sonos luidsprekers nu ook compatibel met Apples AirPlay 2, waaronder ook de Beam. Dat betekent dat je nu voor het eerst ook de audio vanuit een andere app dan die van Sonos naar de Beam kan streamen in kwaliteit die absoluut beter klinkt dan bluetooth (een optie die nu na het veelvuldig verzoek van gebruikers nu dan ook niet meer nodig is). Met Airplay 2 kun je ook andere systemen die AirPlay 2 ondersteunen combineren met Sonos luidsprekers, dus niet alleen Apples HomePod, maar onder andere luidsprekers van Bose, Libratone, B&W, KEF en versterkers van Denon en Marantz. 

Spraakbediening

Zodra Alexa (of Google Assistant) beschikbaar in Nederland is, kun je Beam ook als spraakassistent gebruiken. Er zijn hiervoor vijf microfoons aanwezig die prima hun werk doen, ook als er op een redelijk geluidsniveau wordt afgespeeld. Wil je echter nu al opdrachten geven, kun je Apples Siri gebruiken (met dank aan AirPlay 2). Je moet dan denken aan opdrachten als ‘Hey Siri, zet het volume harder in de woonkamer’.

Niet uniek

Al met al is de Sonos Beam een leuke aanvulling op een bestaande Sonosset, maar als soundbar zou ik eerder de Playbar aanraden, deze klinkt gewoon een stuk beter. Gaat het je echt om een fantastisch klinkende kleine soundbar voor 400 euro met veel mogelijkheden en mooie looks, dan ken ik geen betere dan de SONY HT-MT500. Wil je perse met Sonos in zee en maakt het tv-geluid niet zo uit, kijk dan eens naar de Sonos One en zijn beter klinkende voorganger de Sonos Play1.

Marketing

Eén ding vind ik dat ze bij Sonos echt goed aanpakken en dat is marketing. Sonos heeft niet voor niets een paar muzikale grootheden als Rick Rubin, Hans Zimmer en Gilles Martin (zoon van Beatles producer George Martin) aangetrokken om het verhaal van ‘geluid zoals de artiest het heeft bedoeld’ kracht bij te zetten. Marketingtechnisch een slimme zet. Persoonlijk denk ik echter dat ze beter een team van goeie luidsprekerontwerpers hadden kunnen aantrekken.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond