Hands-On: Galaxy Z Fold4

Als het om vouwbare telefoons gaat, loopt Samsung voorop. Het bedrijf lanceerde onlangs zijn alweer vierde generatie opvouwbare smartphones: de Galaxy Z Flip4 en de Galaxy Z Fold4.
Het blijft een nichemarkt die niettemin groeit: volgens Samsung zijn er vorig jaar 10 miljoen exemplaren van verscheept. Dat lijkt veel, maar op een totaal van een paar honderd miljoen smartphones per kwartaal stelt het weinig voor. Het feit dat er weinig andere fabrikanten zijn die vouwbare telefoons maken, ook Apple niet, geeft aan dat het vermoedelijk geen gigamarkt zal worden.
De Galaxy Z Flip4 doet denken aan de klassieke clamshell telefoons uit de tijd dat smartphones nog een fysiek toetsenbord hadden. Je kunt hem open- en dichtklappen. De moderne versies hebben fysieke toetsenborden natuurlijk niet meer. Het is een en al scherm.
De Z Fold heeft eerder het karakter van een tablet, hoewel in een vierkant formaat en daarmee kleiner dan bijvoorbeeld een iPad mini.
Het is ook het eerste apparaat dat wordt geleverd met Android 12L, een speciale versie van Android die door Google is ontworpen voor grote schermen, zoals opvouwbare apparaten.
De eerste generatie Fold4 was geen succes: de vroege modellen die journalisten kregen toegestuurd gingen binnen twee dagen kapot. Samsung besloot de problemen grondig aan te pakken, en trok de lancering in. Bij de volgende modellen zijn er geen grote incidenten meer geweest.
Trotse bezitters van de Z Fold zullen zich niettemin afvragen of hun telefoon na verloop van tijd slijtagesporen gaat vertonen. Volgens Samsung zelf kunnen de Galaxy Z Fold4 en Z Flip4 meer dan 200.000 keer worden gevouwen, zo’n 100 keer per dag gedurende vijf jaar, voordat de eerste problemen opduiken. En aangezien de meeste smartphones na drie jaar worden ingewisseld, is dat geen slechte score. Behalve dan dat een tweedehands model geen aantrekkelijke aanschaf meer is.
De Fold4 heeft sowieso enkele belangrijke nadelen: het is dubbelgevouwen best een zware telefoon die je niet makkelijk in de binnenjas steekt, want een flinke bult. Er zijn ook geen echt handige beschermhoesjes voor.
Dubbelgevouwen fungeert de Fold als een normale telefoon. Heb je even meer schermruimte nodig, bijvoorbeeld om een kaart te raadplegen, dan vouw je hem open. Het scherm is opvallend scherp. De vouw blijft helaas altijd goed zichtbaar, maar dat zou kunnen wennen.
De gebruikservaring is best positief. Je kunt makkelijk vanuit een enkel scherm overstappen op het dubbele uitgevouwen scherm. Heb je een artikel uit pakweg De Telegraaf gevonden dan kun je die op het dubbelgevouwen scherm meteen verder lezen.
Het virtuele toetsenbord is wel even wennen, dat is verdeeld over twee schermhelften. Je kunt de Fold ook in een hoek van negentig graden opvouwen, zodat je een soort minilaptopje hebt. Maar helaas past het toetsenbord zich dan niet aan.
Voordeel van meer scherm is dat er best een goed geluid uit komt, beter dan ik gewend ben van Samsung smartphones.
Hoewel je dit toestel niet koopt voor de camera’s, zijn deze goed genoeg om de vergelijking met de Galaxy S22 Ultra te doorstaan. Want laat er geen misverstand over bestaan: de Fold is in alles een premium smartphone. Dat moet ook wel, want Samsung vraagt nogal wat voor de Fold.
Voor een Fold met 256 GB opslag betaal je namelijk de lieve som van 1529 euro. Een beetje iPhone Pro met meer dan gemiddelde omslag komt ook al aardig in de buurt, en heeft geen vouwbaar scherm.
De hamvraag is daarmee nog niet beantwoord: heb je een vouwbare smartphone ook echt nodig? Vooralsnog heb ik nog niemand in mijn omgeving met een foldable gezien. Toch vooral omdat de gemiddelde gebruiker die meer schermruimte wil veel meer heeft aan een groot formaat smartphone van zeg 6,7 inch. Die is ook nog beter in de jaszak op te bergen.
Ik kreeg dan ook beetje een te groot voor een servet en te klein voor een tafellaken-gevoel: de krant lezen en YouTube kijken doe ik liever op een tablet dan op de Fold. Hetzelfde geldt voor surfen over het wereldwijde web. En voor alledaagse taken haal ik toch liever een platte smartphone uit de jaszak.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond