Deel dit artikel
-

Hands-on: LG G6

Het Zuid-Koreaanse LG heeft altijd een beetje in de schaduw gestaan van grote broer Samsung als het om smartphones gaat. Er zaten best zeer aardige modellen tussen, maar ook een paar flinke missers. Slaat de LG G6 wel aan?

Het halfmodulaire LG G5 was zo’n misser, vond LG in elk geval zelf. Het was een moedige poging om zich van concurrenten te onderscheiden door modules als extra camera’s aan te klikken. Daar bleek echter nauwelijks belangstelling voor te zijn.

De LG G6 lijkt een directe reactie op die flop: een no nonsense smartphone met als enige bijzonderheid het verlengde scherm. Overigens heeft de Samsung Galaxy S8 ook zo’n verlengd scherm, maar dan gekromd. Dat moeten ze bij LG allemaal maar onzin hebben gevonden.

Het scherm (beeldverhouding van 18:9 in plaats van het meer gebruikelijke 16:9) is zeker een paar centimeter langer dan standaard smartphones als de iPhone 6. Dat heeft voor- en nadelen. Een langer scherm (portetmodus) is natuurlijk altijd handig voor email en chat, kortom alles waarvoor je je vingers moet gebruiken. Lezen is ook prettig, want je hoeft minder te scrollen.

Nadeel zijn de zwarte balken in de landschapsmodus bij het afspelen van video’s van onder meer YouTube. Al is dat beter dan een uitgerekt beeld. Jammer is wel dat de audioervaring is afgestemd op portretmodus. Stereoluidsprekers ontbreken. Overigens schiet de camera standaard foto’s in de zeer brede beeldverhouding van het scherm.

Het scherm (2880×1440 pixels) zelf is best mooi helder, maar er zijn smartphones in dezelfde prijsklasse met betere schermen. De kleurtemperatuur (blauwig) is helaas niet aan te passen.

Op de achterkant zitten naast een vingerafdrukscanner twee 13 megapixel camera’s. Een daarvan heeft een een groothoeklens voor het maken van groepsportretten of panorama’s. Ook dat zie je tegenwoordig steeds vaker bij luxe smartphones.

Maar het houdt allemaal niet over. Het toestel is eigenlijk best zwaar en de dikke randen versterken dat gevoel nog eens. Een hoes is aan te raden om de achterkant van glas tegen krassen te beschermen.

De LG G6 gebruikt eigen software over Android 7.0, aangevuld met apps van derden. Kennelijk is er een deal met Evernote, want die staat er ook op. Niet alles dat LG zelf ontwikkelt blinkt uit in gebruiksgemak, vooral de camera-app had echt wel beter gekund.

Kenners vallen ook over de Snapdragon 821-chipset van vorig jaar, maar er zijn ergere zaken te bedenken. Want deze smartphone is snel genoeg.

Met 749 euro is de LG G6 geen goedkoop toestel. In dezelfde prijsklasse zijn nogal wat alternatieven. Al krijg je zonder meer waar voor je geld: er is weinig op aan te merken. En dat is misschien ook wel het probleem: een smartphone die nergens in uitblinkt.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond