Deel dit artikel
-

‘Helft werknemers werkt met externe cloudtools’

De helft van de Nederlandse werknemers die online diensten wil gebruiken voor zijn werk, maar dat niet mag, doet dat toch buiten de voorzieningen van de eigen werkgever om. Slechts negen procent vindt dat zijn werkgever hem voldoende uitrust met digitale hulpmiddelen om het onderste uit de kan te halen.

Diensten als Skype, Dropbox, Gmail en chatprogramma’s worden massaal gebruikt op de Nederlandse werkvloeren. Ook als de werkgever dat niet op prijs stelt of misschien wel verbiedt. Werknemers grijpen naar deze middelen omdat ze hen hun werk beter laten doen.

Twintig procent van alle medewerkers gebruikt online diensten voor het werk.

Een Europees onderzoek van Deloitte, uitgevoerd in opdracht van Google, laat dat zien. Net zoals steeds meer mensen op de werkvloer hun eigen mobieltje gingen gebruiken, in plaats die van baas (BYOD), grijpt men nu ook naar de online hulpmiddelen die thuis al lang zijn ingeburgerd, maar niet zijn doordringen op de werkvloer.

Van de Nederlandse werknemers gebruikt een kwart software of diensten om social media te gebruiken. Dat is het meest van heel Europa. Iets meer, dertig procent, kan videobellen tijdens het werk en ongeveer even zoveel bureauwerkers kunnen chatten.

Duidelijk is dat werknemers graag bitbakken als Dropbox of Skydrive willen gebruiken. Veertig procent van de ondervraagde professionals heeft dit thuis en onderkent daarmee het nut ervan. Op de werkvloer ligt het gebruik op de helft.

Ruim de helft van de Nederlanders denkt dat ze productiever kunnen zijn als ze op het werk dezelfde hulpmiddelen hebben die ze thuis ook al gebruiken. De reden dat dat niet gebeurt,is veelal een terughoudende opstelling van de werkgever of diens IT-afdeling.

Deloitte stelt dat bedrijven het lastig vinden om de gevestigde patronen en IT-systemen opzij te zetten. Andere werkwijzen worden als bedreigend gezien, ook als ze de werknemer productiever kunnen maken. Het management van veel bedrijven vreest dat ze een deel van de controle op het productie- en samenwerkingsproces verliezen en daarmee op de output.

Het onderzoek is preken voor eigen parochie bij Google. Gratis consumentendiensten als Gmail en Google Drive worden in de vorm van Google Enterprise Apps ook tegen betaling verhandeld op de zakelijke markt. De helft van de internetbureaus uit de Emerce 100 gebruikt Google Apps.

Foto: Haldane Martin (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

woozl

Om dit probleem tegen te gaan, zijn wij in 2012 live gegaan met Woozl. Dit is een betaalde (1 euro per gebruiker) tool, maar biedt wel de veiligheid die voor de zakelijke wereld een vereiste is. Woozl is een volledig Nederlands product met tevens alle servers in Nederland.

Groepskantoor

Groepskantoor biedt een oplossing voor het samenwerken van groepen mensen aan projecten. Een gemakkelijke en veilige voorziening voor zowel werkgever als werknemers, en geen Dropbox of Skydrive meer nodig.

Ikke

Grappig, de mensen hierboven snappen het niet. De werknemer wil een tool gebruiken die hij al kent en al privé gebruikt. Niet weer een tool ernaast, ook al kan die hetzelfde. Er zijn zat veilige tools vanuit een werkgever gezien, maar daar gaat het dus niet om.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond