Deel dit artikel
-

Helpling: ‘FNV wil ons in traditionele werkgever-werknemer arbeidsvorm persen’

FNV kijkt niet naar de toegevoegde waarde van Helpling, maar lijkt slechts geïnteresseerd Helpling in de traditionele werkgever-werknemer arbeidsvorm te persen. Zo reageert de Nederlandse tak van het Duitse bedrijf op het nieuws dat de vakbond een rechtszaak gaat aanspannen tegen het platform voor huishoudelijke hulp. ‘De oplossing van het geschil ligt volgens ons in het creëren van nieuwe kaders voor de platformeconomie en niet in het afremmen van innovatie.’

Helpling lijkt een mooie creatieve formule aan de buitenkant, maar schone schijn bedriegt, zo stelde het FNV gisteren bij het nieuws dat er een rechtszaak komt. De bond zegt dat het van oorsprong Duitse prikbord voor zelfstandige schoonmakers zich aan het arbeidsrecht moet houden en aan de schoonmaak CAO. ‘Het lijkt een mooi verdienmodel voor de korte termijn, maar op de lange termijn hebben we hier als maatschappij in zijn geheel last van, want op deze manier worden niet voldoende premies afgedragen aan verzekeringen en pensioenfondsen.’

Helpling legt de kritiek naast zich neer en verwijt FNV feitelijke onjuistheden te verspreiden. Huishoudelijke hulpen die werken via het Helpling platform stellen zelf hun uurtarief in. Hierbij wordt rekening gehouden met het minimumloon als ondergrens. Het bedrag van 11,50 euro dat FNV noemt is derhalve uit de lucht gegrepen.

FNV schrijft dat Helpling om bemiddelingskosten vraagt en dat dit in strijd is met de wet. Maar Helpling zegt geen bemiddelaar te zijn. ‘De huishoudelijke hulpen zijn volledig vrij in hun keuze om wel of niet te werken.’

Helpling heeft dan ook geen sturende of bemiddelende rol bij het koppelen van de huishoudelijke hulp aan een huishouden. En ook niet bij de uitvoering van het uiteindelijke werk. ‘Wat Helpling wél doet, is het aanbieden en onderhouden van een online marktplaats. Om dit te kunnen doen, vragen we een vergoeding aan de huishoudelijke hulpen van het gebruik van het platform,’ zegt Michelle van Os, managing director van Helpling Nederland (foto).

Het platform stelt dat huishoudelijke hulpen op het platform zijn particulieren zijn en werken onder de ‘Regeling Dienstverlening aan Huis’. Zij zijn geen zelfstandigen of zzp’ers en hoeven zich niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Wanneer de rechtszaak wordt gehouden is nog niet bekend. Er is wel een dagvaarding verstuurd.

Deel dit bericht

1 Reactie

Maarten Roelofs

Het FNV heeft veel minder draagvlak dan ze zich doet voorstaan. En toch. De ‘platform economie’ heeft uiteindelijk geen nobel doel.

“[..] like that of so many other digital unicorns, is based on extracting all the value from the markets it enters. This ultimately means squeezing employees, customers, and suppliers alike in the name of continued growth. [..] ”

Bron: https://medium.com/s/powertrip/universal-basic-income-is-silicon-valleys-latest-scam-fd3e130b69a0

In deze is ook Yuval Noah Hararis 3e boek een aanrader;

https://www.bol.com/nl/p/21-lessons-for-the-21st-century/9200000088920732/

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond