Deel dit artikel
-

Honeywell ziet markt voor slimme thermostaat

Het Amerikaanse Honeywell lanceert de slimme thermostaat Honeywell Evohome op de Nederlandse markt. En net als soortgelijke apparaten Toon en Nest is die via een app op afstand te bedienen.

De Evohome was in november al aangekondigd, maar inmiddels zijn meer dan 110 Honeywell-ambassadeurs getraind om installaties van het zoneregelingssysteem te verzorgen.

Slimme thermostaten zijn gewild. Google bood deze maand 3,2 miljard dollar voor Nest Labs, het bedrijf achter de gelijknamige thermostaat. Nest onthoudt op welke tijdstippen en dagen je je hem instelt en probeert aan de hand hiervan een patroon te ontdekken.

Honeywell Evohome kent dergelijke zelflerende programma’s niet. Bij de Evohome moet alles handmatig geprogrammeerd worden. Wel bijzonder is dat verschillende vertrekken met Evohome kunnen worden gereguleerd. Daartoe moet de bestaande radiatorknop worden vervangen door een draadloos exemplaar. Volgens het bedrijf gaan de twee AA-batterijen minstens twee jaar mee.

Evohome is volgens Honeywell meer dan een thermostaat, het vormt het ‘brein’ van de centrale verwarming in huis. Zo is het mogelijk de verwarming later in te schakelen bij een latere thuiskomst. Het systeem weet ook wanneer er ergens een raam openstaat en past hier de verwarmingsinstelling op aan.

Een set met vier radiatorknoppen en bijbehorende accessoires kost 695 euro. Zelf levert Honeywell echter geen producten rechtstreeks aan consumenten. Die worden via gecertificeerde Honeywell-verwarmingsinstallateurs aangeboden. Alleen erkende monteurs mogen de apparatuur installeren.

Bij de presentatie gisteren in Amsterdam liet Martin Roozendaal van Honeywell desgevraagd weten geen idee te hebben hoe groot de Nederlandse markt precies is. “Wij richten ons op gezinnen en early adopters, oftewel pioniers.”

Honeywell is zijn grote rivaal Nest voor. Dat bedrijf wil ook de Europese markt op, maar heeft zich tot nu toe vooral gericht op de Amerikaanse markt. Nest Labs en Honeywell zijn al enige tijd in een patentoorlog verwikkeld. Honeywell heeft zijn octrooi overigens wel in zeer ruime bewoordingen geformuleerd, namelijk een ‘manier om een thermostaat te programmeren via het gebruik van natuurlijk taal.’

De evohome-app is vanaf vandaag verkrijgbaar in de Google Play Store en vanaf begin februari in de Apple App Store.

Deel dit bericht

6 Reacties

Merien

Waarom kwalificeert dit als een slimme thermostaat? Programmeerbare thermostaten zijn er al lang. Dat deze op afstand is te bedienen is ook niet nieuw. Maar slim is de thermostaat niet als ik het artikel mag geloven. Het is geen zelf-lerende thermostaat. Het lijkt me vooral een moeilijk ding, te moeilijk om direct aan consumenten te verkopen blijkbaar.

Ed

En hoe zit het met de connectie naar de CV ketel? Gaat de CV pas uit op het moment dat alle thermosstaten in de verschillende kamers hun aangegeven temperatuur hebben bereikt? Prijs lijkt me behoorlijk pittig.

bart vanderbeke

1. Honeywell evohome bestaat al een aantal jaar.
2. Wat nu gebeurt is dat één en ander gerestyled wordt en dat je de verwarming via een smartphone kunt besturen
3. Een basisopstelling kun je zo uit de doos aan het werk krijgen.
4. Evohome biedt de mogelijkheid om een klassieke ketel te sturen met ‘aan/af’ of via een industriestandaard-interface voor slimmere ketels.
5. Je kunt 8 zones definiëren en die zones besturen via radiatorthermostaten, open/dicht kleppen of regelende kleppen
6. het mooie aan dit systeem is dat alles ‘centraal’ wordt geregeld en je alle kamers een eigen temperatuursprofiel kunt geven.
7. Het volgt inderdaad je gedrag niet en ‘leert’ dus niet.
Dat ‘lerende’ hoeft voor mij niet. Wij slagen erin de verwarming in ons huis perfect te regelen.

Roy

En precies om alle bovenstaande redenen doet de Nest het zoveel beter als Honeywell, die met een hun netwerk en lockin systeem de gebruiker een lap voor proberen te houden met een te hoge prijs voor een middelmatig, voorgelogen product (zelflerend…). En dan proberen met half gare patenten de markt weer voor jezelf te winnen. Bah bah.

Jan Libbenga

Roy, Honeywell claimt geen ‘zelflerend product’, al zitten er wat slimmigheidjes ingebouwd.

Hans Keesom

Laten we vooral op basis van droge feiten vergelijken.
Zie http://passiefhuisbouwer.nl/slimme-thermostaten-vergelijken

Alleen de laatste drie hebben verwarming per zone en dat is toch echt nodig om flink te besparen en flink het comfort te verhogen.
Als je tenminste niet je leidingen wilt aanpassen want dan kan Nest ook met zones werken……

Als je dan ook nog het gemak van ifttt wilt gebruiken om na vertrek je hele huis op 12 graden in te stellen………

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond