Deel dit artikel
-

Weinig beweging in koersen ICO’s

De Initial Coin Offering (ICO) leek een aantrekkelijk alternatief voor een beursnotering in tijden dat de koers van Bitcoin en andere cryptomunten maar bleef stijgen. Maar na de crash van de cryptomarkt zit er nauwelijks nog beweging in de koersen, zo blijkt uit een analyse van de tien grootste ICO’s.

Toen de bomen nog tot aan de hemel groeiden, leek het een logisch idee: vergaar miljoenen via de uitgifte van een eigen cryptomunt of token, waarvan de koers ongetwijfeld zou stijgen. Immers dat deden alle cryptomunten en die overtuiging hadden ook jonge beleggers.

De eerste ICO’s trokken, hoewel ongereguleerd, veel belangstellenden. Vaak in seconden werden indrukwekkende bedragen opgehaald op basis van weinig meer dan een white paper, een soort prospectus.

Zelfs vorig jaar, met alsmaar opklimmende koersen, faalde al ongeveer van helft van de ruim 900 ICO’s. De beoogde financiering werd niet gehaald, en de projecten werden in de ijskast gezet. Enkele sensationele schandalen waren ook al niet goed voor het vertrouwen.

De succesvolste ICO was ook de meest opmerkelijke: in februari 2018 gaf de Venezolaanse overheid de petro uit om zich minder afhankelijk te maken van economische sancties en om de hyperinflatie te bestrijden. Op de eerste dag van de voorverkoop werd al 735 miljoen dollar (597 miljoen euro) opgehaald. Na de lancering is de koers echter langzaam afgegleden.

En dat is het beeld van nagenoeg alle cryptomunten die via een ICO in de markt zijn gezet. De ene doet het weliswaar iets beter dan de andere, maar in de meeste koersen zit nauwelijks beweging. Het merendeel van de investeerders heeft tot nu toe geld verloren.

Het ophalen van geld via ICO’s lijkt nog altijd te lukken, volgens ICORating is in het eerste kwartaal van 2018 3,3 miljard dollar opgehaald voor 412 projecten (iets minder dan het vierde kwartaal van 2017), maar wanneer investeerders niet meteen rendement zien, zoals ze waren gewend bij de handel in cryptomunten, dan zou de ICO zijn aantrekkelijkheid kunnen verliezen.

De cijfers wijzen daar ook al op. Sinds maart is er sprake van een afname van het aantal ICO’s. In april werd al duidelijk minder geld opgehaald dan in januari. Maar de helft van de projecten slaagde er in om gedurende het eerste kwartaal meer dan 100.000 dollar op het halen, veelal voor gaming en financiële dienstverlening. Ook duren ICO’s steeds langer om de beoogde financiering te realiseren: vorig jaar was het gemiddelde 30 dagen, nu is dat al twee maanden.

Een kwart van de projecten had zelfs geen legale status, de deelnemende bedrijven waren officieel nergens geregistreerd. Ook verontrustend: de helft van de deelnemende projecten heeft niets concreets ontwikkeld. Het enige dat ze presenteren is een idee in een white paper.

Nog altijd het merendeel van de projecten wordt geïnitieerd vanuit de VS, daarna volgt Singapore. 46 procent van de fondsen gaan naar Europese projecten of teams.

Wetgeving speelt ook een rol. ICO’s krijgen met meer regelgeving te maken. Chatapp Telegram, inmiddels verbannen door Rusland en Iran, verraste menigeen door een dezer dagen een publieke ICO om een derde generatie blockchain te financieren af te blazen. Mogelijk uit angst voor regulering. Bij tweehonderd particuliere vermogende investeerders was tijdens de voorverkoop trouwens al 1,7 miljard dollar opgehaald.

Omdat de vrijgegeven munt slechts circuleert bij een beperkt aantal investeerders, is een soort zwarte markt ontstaan voor Gram tokens. Een investeerder wist munten die voor 0,37 dollar per stuk waren ingekocht voor 1,30 dollar te verkopen. Het is nog maar de vraag of die munten ooit deze waarde gaan bereiken.

Op 21 mei lanceert het legendarische merk Eastman Kodak samen met een partner een ICO voor een platform dat de rechten van fotografen regelt, KodakOne. 10 miljoen dollar is al opgehaald in de voorverkoop, maar dat moet nog eens met 40 miljoen worden overtroffen. Door verscherpt toezicht in de VS, waarbij geaccrediteerde investeerders moeten worden geverifieerd, is de ICO telkens uitgesteld. Voor de aanstaande ICO is een constructie gekozen die onder vuur ligt.

Toezichthouders voelen er steeds meer voor om cryptomunten die via ICO’s worden vrijgegeven te reguleren als waardepapieren. Dat kan positief en negatief werken: enerzijds neemt het vertrouwen bij investeerders toe, anderzijds zal aantal ICO’s vermoedelijk sterk afnemen gelet op de vele verplichtingen waaraan de projecten zich moeten houden en de kosten die ermee gemoeid zijn.

Deel dit bericht

3 Reacties

bram

Laten we eerlijk zijn, ICOs had een leuk begin omdat iedereen mee deed met de hype. Tegenwoordig zien mensen eindelijk in, na een avondje goed zuipen, dat het natuurlijk een grote maleise is. Mensen investeren er niet meer in, en alle munten stagneren gigantisch. Wees verstandig en neem genoegen met je verlies, alle munten zullen steeds verder wegzakken.

Ron

Neem genoegen met je “verlies”?! Tenzij je instapte eind december, sta je op dikke, dikke winst

wouter

Als ik kijk naar de winstgevendheid van de icos dan ziet het er toch goed uit of kan iemand mij vertellen wat er mis is met de statistieken? https://icostats.com

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond