Deel dit artikel
-

IFA 2019: van dadaïsme tot robotica

Europa’s grootste elektronicabeurs IFA in Berlijn wordt komende week georganiseerd te midden van enorme onrust op de handelsmarkten. De handelsoorlog tussen de VS en China heeft al geleid tot flinke prijsstijgingen van consumentenelektronica of onderdelen daarvan.

Niet toevallig is de openingskeynote van Huawei, het Chinese bedrijf dat op de zwarte lijst van de VS is beland voor nooit aangetoonde spionage activiteiten. De kans is overigens groot dat CEO Richard Yu deze politiek gevoelige onderwerpen morgen niet zal aansnijden.

Naast Huawei geeft ook Roku een keynote, wat erop wijst dat deze Amerikaanse fabrikant van streaming hardware de Europese markt wil betreden. Het bedrijf heeft inmiddels 30,5 miljoen gebruikers.

Het is moeilijk te voorspellen wat dit jaar de nadruk zal krijgen op IFA. Hal 26 is wederom gereserveerd voor robotica, met exposanten als Leju Robotics uit China, Cubroid uit Korea en Segway.

Tijdens het congres IFA Summit spreken experts over quantum bits en AI, ook al is de kans klein dat de quantumcomputer ooit de huiskamer zal bereiken. Het congres gaat zelfs over dataism, oftewel de invloed die big data heeft op onze economie, de politiek en de maatschappij. Onder de sprekers niet te minsten, zoals Parham Eftekhari van het Institute for Critical Infrastructure Technology (ICIT).

Een onderwerp dat zeker de nadruk zal krijgen is 5G. Qualcomm topman Cristiano Amon zal het daar morgenmiddag tijdens zijn keynote over hebben. Inmiddels is ook Berlijn (deels) voorzien van een 5G netwerk.

De Deutsche Funk-Ausstellung is nog altijd genoemd naar de radio’s waarmee de beurs in 1924 is begonnen. De toenmalige organisatie was dan ook in handen van het Verband der Radioindustrie and Gemeinnützige Berliner Messe- und Ausstellungs-GmbH. In de loop der jaren zijn televisie en audio de beursvloer gaan bepalen, evenals computers, mobiele telefoons en witgoed.

Spectaculaire aankondigingen hoeven dit jaar niet verwacht te worden. Sony introduceert mogelijk de Xperia 2 smartphone en TCL zijn eerste smartphones onder de noemer TCL. Lenovo demonstreert er zijn nieuwste lijn Chromebooks. Nokia heeft zijn eigen persevenement waar mogelijk weer nieuwe smartphones worden aangekondigd.

Het is mogelijk dat Samsung vandaag de Galaxy Fold weer gaat lanceren, het vouwbare toestel dat eerder dit jaar van de markt werd gehaald nadat gebreken waren geconstateerd. Samsung zal het toestel eerst in Zuid Korea uitbrengen. De Benelux is voorlopig nog niet aan de beurt.

8K OLED televisies, met vier keer de resolutie van 4K OLED tv’s, werden enkele jaren terug al getoond op IFA, maar vinden nog weinig aftrek door het gebrek aan 8K content. Sharp is in elk geval van plan om ’s werelds grootste 8K LCD TV op IFA te tonen: eentje van 120 inch. Verder gaan drie kleine Europese videostreamingdiensten Chili, The Explorers en Megogo 8k-content met HDR10+ beschikbaar stellen voor consumenten via de televisies van Samsung.

IFA gaat vrijdag open voor de vakhandel en zaterdag voor het algemene publiek. Emerce is de komende twee dagen op de beursvloer aanwezig.

Foto IFA

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond