Deel dit artikel
-

iPad krijgt eigen versie van iOS, nieuwe MacPro aangekondigd

iPad krijgt een eigen versie van iOS, genaamd iPadOS. Vanwege het grotere scherm biedt deze versie meer mogelijkheden dan de iOS voor smartphones. Voor het eerst kunnen ook dongels en camera’s worden ingeplugd en de inhoud worden uitgelezen, zo maakte Apple vanavond bekend op haar ontwikkelaarscongres in San Jose.

Voor de multitaskinggebaren biedt iPadOS nieuwe opties. Zo kun je makkelijker tekst verslepen en wisselen tussen nieuwe apps. iPad-gebruikers kunnen met verschillende bestanden en documenten uit dezelfde app werken in Split View. Websites worden standaard in de desktopweergave geopend en Safari krijgt voor het eerst een downloadmanager.

Rond iOS en macOS was al veel gelekt de afgelopen weken. iOS 13 wordt vooral sneller. Zo is Face ID alleen al 30 procent sneller. Een belangrijke vernieuwing voor iOS 13 is de langverwachte donkere modus. Google Maps wordt gedetailleerder, maar daar moet nog wel even op gewacht worden. De VS krijgen als eerste nieuwe kaarten.

In Safari kunnen gebruikers per website voorkeuren instellen. Mail krijgt een nieuwe opmaak en lettertype.

Apple komt ook met eigen universele login, vergelijkbaar met die van Google en Facebook, maar dan zonder tracking. Ook kan een tijdelijk fake adres worden gegenereerd die op elk moment kunnen worden opgezegd.

Een van de grootste veranderingen in macOS 10.15 (Catalina) is de opsplitsing van iTunes. Muziek en podcasts krijgen hun eigen app. De Boekenapp krijgt een zijbalk, net als de huidige News-app op de Mac. Ook de Herinneringen-app is op de schop genomen, evenals de iOS-versie, en biedt nu iets meer mogelijkheden.

Schermtijd komt eveneens naar de Mac. Zo kun je limieten instellen voor het gebruik van bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram.

watchOS 6 krijgt een eigen App Store, waardoor gebruikers niet langer zijn aangewezen op de iPhone om programma’s te installeren. Ook krijgt de volgende versie nieuwe Apple apps als Calcutator en Voice Memos.

Vroege versies van macOS 10.15, iOS 13 en watchOS zijn nu beschikbaar voor ontwikkelaars. Vanaf juli zijn de publieke bèta’s verkrijgbaar. De nieuwe versies zijn voor een groot aantal iPads en iPhones geschikt.

Apple had ook nog hardwarenieuws: Apple lanceerde vanavond de nieuwe MacPro. De krachtige desktopcomputer voor professionele gebruikers wordt dit najaar desgewenst met wieltjes geleverd. Het modulaire model biedt de mogelijkheid om de grafische kaart en andere onderdelen te vervangen. De Mac Pro is uitgerust met de nieuwe Intel Xeon processor en heeft 1,5 terabyte systeemgeheugen.

Apple lanceert ook een eigen 32 inch scherm, Pro Display XDR, inclusief een helderheid van 1600 nits en een brede kijkhoek.

De vernieuwde Mac Pro is verkrijgbaar vanaf 5999 dollar en de Pro Display XDR vanaf 4999 dollar.

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond