Deel dit artikel
-

Kabinet: Nederland wordt topland voor robotauto’s

Nederland moet een internationale voortrekkersrol krijgen met zelfrijdende auto’s en vrachtwagens. Minister Schultz van Haegen komt begin 2015 met wetsvoorstellen om de weg vrij te maken voor grootschalige proeven van Google, Volvo en DAF.

“De ontwikkelingen op dit gebied zullen de relatie tussen bestuurder en voertuig de komende twintig jaar meer veranderen dan de afgelopen honderd jaar gebeurde. Ik wil dat we hier als Nederland niet alleen klaar voor zijn, maar internationaal ook voorop gaan lopen in deze innovatieve ontwikkeling”, aldus de minister van Infrastructuur en Milieu vanochtend.

Nieuwe wetgeving wordt begin volgend jaar aan het parlement voorgelegd. Die moet ervoor zorgen dat de grootschalige testritten binnen het juiste juridische kader plaatsvinden.

Hoe, waar en wanneer bedrijven als Google en Volvo de Nederlandse openbare weg op kunnen met hun robotwagens wordt na de zomer van 2015 bekendgemaakt.

De persverklaring zegt verder: “De minister kondigt onderzoek aan naar vragen op het gebied van aansprakelijkheid, rijvaardigheidseisen, dataverkeer en privacy en de mogelijke impact op de infrastructuur. Met de Nederlandse automotive sector, kennisinstellingen en de auto- en truckfabrikanten wil ze daarnaast een internationaal netwerk opbouwen voor de verdere ontwikkeling van de zelfrijdende auto’s.”

De eerste aanvraag voor robotproeven komt van TNO, DAF, Havenbedrijf Rotterdam en Transport en Logistiek Nederland. Zij willen tegen 2020 vrachtwagens vanaf de Maasvlakte laten platoonen, in een treintje achter elkaar de A15 op richting het achterland.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond