Kansspelautoriteit lijdt nederlaag in strijd tegen illegale goksites

De Kansspelautoriteit heeft een gevoelige nederlaag geleden tegen betaaldienstverlener CURO Payments. Door een uitspraak van de Raad van State kan de toezichthouder niet langer bedrijven aanpakken die betaaldiensten verlenen aan illegale goksites.

Met de uitspraak van de Raad van State wordt het de Kansspelautoriteit nog moeilijker gemaakt op te treden tegen online kansspelen, zegt de toezichthouder. ‘Nadere bestudering van de uitspraak moet uitwijzen wat de gevolgen precies zijn voor het handhavingsbeleid van de Kansspelautoriteit.’

CURO uit Oss, een bedrijf met een vergunning van De Nederlandsche Bank, verzorgde betalingen voor Bluemay Interprises, het bedrijf achter sites als 7 Red, Royaal Casino en Red Slots. In september 2014 werd een eerste bestuurlijke boete aan Bluemay opgelegd vanwege het aanbieden van illegaal gokken gericht op de Nederlandse markt.

CURO had overigens dat jaar zelf het Convenant ter bestrijding van illegale kansspelen via internet ondertekend, maar ging later alsnog in zee met Bluemay, dat uiteindelijk diverse boetes heeft gekregen. Ook bij de Raad van State haalde Bluemay bakzeil. Uiteindelijk kreeg ook CURO een last onder dwangsom opgelegd (pdf).

Volgens de Wet op de kansspelen is ook het ‘bevorderen’ van kansspelen zonder vergunning verboden. De Kansspelautoriteit voerde in de procedure bij de rechter aan dat het aanbieden van financiële diensten aan spelers en aanbieders van illegale kansspelen onder het ‘bevorderen’ hiervan valt.

De rechtbank Oost-Brabant was het eens met de redenatie, maar de Raad van State beslist nu anders. De redenatie is dat in de Wet op de kansspelen niet ‘nauwkeurig, duidelijk en ondubbelzinnig staat omschreven’ dat leveren van betaaldiensten onder bevorderen van kansspelen valt.

Omdat tegen de uitspraak van de Raad van State geen beroep mogelijk is, heeft de Kansspelautoriteit nu een probleem.

In de Eerste Kamer ligt momenteel het wetsvoorstel Kansspelen op afstand voor. De Kansspelautoriteit krijgt door die wet ruimere bevoegdheden om handhavend en regulerend op te treden. Pas als die wet is aangenomen, kan de Kansspelautoriteit ‘echt een vuist maken’ tegen aanbieders van illegale kansspelen.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond.

terug