Deel dit artikel
-

Kleine kwekers tegen digitalisering Royal Flora Holland

Kleine kwekers zijn in opstand gekomen tegen de plannen van het coöperatieve plantenveilingbedrijf Royal Flora Holland om vanaf 4 oktober de planten alleen nog digitaal te veilen aan de hand van foto’s. Nu komen de planten nog fysiek langs in de veilinghal.

215 kleine plantenkwekers willen deze ontwikkeling tegenhouden. Een plant koop je niet van een foto, vinden de kwekers, die hun ongenoegen kenbaar maakten in EenVandaag. Planten moet je aanraken, zien, ruiken.

Via de veiling worden jaarlijks 12,5 miljard stuks bloemen en planten verkocht.

De kwekers willen Royal Flora Holland nu dwingen om een andere koers te varen. Dat doen ze door een bijzondere algemene ledenvergadering uit te schrijven.

Op 4 oktober 2017 is de invoering van beeldveilen planten in Aalsmeer en Naaldwijk gepland. De veiling zegt dat negentig procent van de leden de digitalisering wil. ‘We gaan toe naar een wereld waarin digitaal de standaard is en Kopen Op Afstand de norm,’ aldus het bedrijf. ‘Een wereldwijde digitale marktplaats is daarin het uitgangspunt. Dit sluit aan bij de ambitie van Royal FloraHolland om digitaal het grootste platform voor bloemen en planten te worden.’

Maar op de site erkent de organisatie dat de plannen het nodige hebben losgemaakt bij een aantal klanten en kwekers.

Royal Flora Holland erkent ook dat representatieve productfoto’s en betrouwbare aanvoerinformatie onmisbaar zijn bij beeldveilen en deze nog onvoldoende op orde zijn. Producten zonder representatieve productfoto worden daarom achteraan geveild. Dit gebeurt inmiddels al bij hydrangea en kalanchoë. Klanten kunnen vanaf 1 augustus 2017 al reclameren op een onjuiste productfoto en kwekers krijgen hulp bij het aanleveren van representatieve productfoto’s. Het schouwen van producten blijft gewoon mogelijk.

Op 6 september 2017 stemt de veiling de actiepunten af met de klankbordgroep Versterken plantenklok.

Deel dit bericht

1 Reactie

Van oostrum - Bloemist

Tegen beeld veilen

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond