Deel dit artikel
-

Koningin Maxima opent Singularity University Eindhoven

Koningin Maxima heeft zojuist de eerste niet-Amerikaanse vestiging van Singularity University ter wereld in Eindhoven geopend. De zogeheten innovatiehub moet Nederland inspireren tot technologische vernieuwing.

Het pand op Strijp-S fungeert bovendien als uitvalsbasis voor Singularity University naar de rest van Europa. In verscheidene landen worden gesprekken gevoerd om de Amerikaanse’ gedachtenveranderaar’ te laten landen.

De vier founding partners zijn Deloitte, TMG, KPN en Philips.

Yuri van Geest plantte met Maarten den Braber en Michiel Schuurman ruim zes jaar geleden het zaadje voor de Nederlandse vestiging. Anderhalf jaar geleden haakte burgemeester Rob van Gijzel aan om het initiatief in zijn stad voet aan de grond te geven.

Singularity University is een leerprogramma waarin deelnemers wordt geschetst welke exponentiële technologische, ontwrichtende veranderingen op til staan en hoe die miljarden ter wereld beïnvloeden. Vanuit Nederland deden afgelopen vijf jaar 350 leidinggevenden uit het bedrijfsleven mee.

Van Geest: “Alle denkbare sectoren ter wereld worden softwaregedreven. Daarnaast gaan nog meer machines dan we nu verwachten banen overnemen van mensen, worden computers spoedig vele malen sneller dan nu en worden systemen met kunstmatige intelligentie creatief en generatief. De vraag is: hoe maak en houd je een economie stabiel in een wereld met zoveel verandering?”

De Eindhovense Innovation Hub moet verandergedachtes gaan impregneren in Nederlandse overheden, bedrijven en opleidingsinstellingen. Het gebouw, waar tot vrij recent een geheim onderzoekslaboratoria van Philips zat, staat open voor belangstellenden. Van Geest: “Dat moet innovatie helpen versnellen. Maar we gaan ook in de grote Nederlandse steden gratis events organiseren.”

Binnen enkele jaren wil Singularity University Nederland ook startups gaan selecteren en financieren. “Zeg één per jaar wiens werk in potentie impact heeft op een miljard mensen ter wereld.”

De lokale organisatie, onder leiding van Diederick Croese, zal komende maanden achter de schermen een infrastructuur bouwen die erop is gericht om vernieuwingskennis effectief over te dragen. In september organiseert Singularity University Nederland een groot jaarcongres.

Foto: Sebastiaan ter Burg (c)

Deel dit bericht

1 Reactie

mjf

Knap hoor, Eindhoven is écht erg goed bezig de laatste jaren.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond