-

Emma: dashboard van je gezondheid

Het is een enorm cliché, maar voorkomen is echt beter dan genezen. Voor sportarts Servaas Bingé was dit reden om het platform Emma te ontwikkelen. Dit is een soort dashboard waarop je precies kunt zien hoe het ervoor staat met je gezondheid en wat je kunt verbeteren.

Bingé is arts van de Belgische wielerformatie Lotto Soudal. In die hoedanigheid heeft hij vooral pro-actieve patiënten: topsporters die gezond willen zijn. “In een gewone klassieke praktijk komen mensen met een probleem die je voor hen moet oplossen. Een sporter wil actief werken aan gezond zijn. Het is mijn missie om die mindset ook bij gewone patiënten te bewerkstelligen.”

Dat kan door data te benutten, stelt Bingé. “Ik denk dat we mensen eerst in kaart moeten brengen voordat we ze de juiste terugkoppeling te kunnen geven. Alles begint met informatie. Op donderdag lees je dat koffie slecht is, op vrijdag hoor je weer dat het goed is. Niemand weet nog hoe het zit. Dat geldt ook voor onze eigen lichaamsdata. Je krijgt in België jaarlijks een pdf van de huisarts met alle onderzoeksresultaten, vol met getallen maar daar snapt niemand iets van. Dan hoor je de gesprekken over cholesterol en dan voel je dat de mensen niet weten waar het over gaat. Dus moeten we als arts de informatie behapbaar maken. Door technologie hebben we nu de mogelijkheid om dat heel visueel te doen, een beetje zoals het dashboard van een auto. Ik kijk naar mijn dashboard als mijn auto kapot is. Ik wil aan het dashboard van mijn lichaam ook kunnen zien als er iets moet gebeuren. Op basis van de data moet je de juiste beslissingen op tijd kunnen nemen.”

Subjectieve en objectieve data combineren

Hiervoor is een platform ontwikkeld, Emma. Hier worden zowel subjectieve data, dus wat de mensen aan de chatbot vertellen, als de objectieve data, de biomarkers, DNA-analyse, urineonderzoeken, gekoppeld. “Op basis van al die informatie beginnen zogezegd de lampjes te flikkeren. Je krijgt informatie over het risico dat je loopt op hart- en vaatziekten, diabetes, maar evenzo over een bepaalde leefstijl en wat je zou kunnen veranderen. Zo willen we mensen laten zien wat ze goed doen en wat ze eventueel kunnen veranderen.”

Het is preventieve, participatieve, gepersonaliseerde en predictieve geneeskunde, zegt Bingé. Op langere termijn zal dit de zorg goedkoper maken, is zijn verwachting. “Ik ben ervan overtuigd en de literatuur staaft dat ook, dat als we nu een klein beetje het percentage zouden verhogen op preventie, dat op vijftien, twintig jaar de curatieve kosten, zeker over de grote ziekterisico’s, hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas, flink kunnen worden gereduceerd.”

Maar eerst de launch: Emma gaat in februari live. In de eerste fase is dit vooral in corporate context maar er is ook al een partnership met een ziekenfonds, aldus Bingé. “We gaan samen starten en natuurlijk continu verbeteringen implementeren. Nieuwe modules ontwikkelen om preventie aan een brede populatie aan te kunnen bieden. Dan komt hopelijk iedereen bij mij met de vraag: help mij om gezond te zijn.”

Deel dit bericht

1 Reactie

Maarten Bennis - SMPL International

Ook ik geloof in voorkomen is (vele malen) beter dan genezen. En het is waar dat als we een ziekte in een vroeg stadium ontdekken de kosten van genezen veel lager kunnen zijn. Echter het risico is dat we voorbij gaan aan de vraag wat de oorzaak is en ons blijven richten op symptoombestrijding. Of je nu vroeg of laat vaststelt dat je ziek bent, het verandert weinig aan het feit dat je ziek bent.
Echte preventie richt zich daarom op de fundamenten van gezondheid:
1. Lucht
2. Water
3. Voeding
4. Beweging
5. Een positieve levenshouding
Ik richt me primair op voeding omdat ik geloof dat daar de meeste winst te behalen valt. Zoomen we in op voeding en kijken wat daar de fundamenten van zijn dan komen we uiteindelijk op de kwaliteit van de landbouwgrond. De gewassen zijn zo goed als de grond waarop ze groeien. Een gezonde bodem is letterlijk het fundament van het leven en juist daar wringt de schoen. De WHO heeft rapporten gepubliceerd waaruit blijkt dat de bodem wereldwijd nagenoeg is uitgeput. Het bevat nog maar weinig voedingsstoffen en op veel plekken is de grond praktisch steriel. Daar zit geen enkel leven meer in.
Kortom willen we echt aan gezondheidspreventie doen dan moéten we ons richten op de bodem. Doen we dat niet dan is al het andere tijdsverspilling.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond