Deel dit artikel
-

KPMG: Toezichthouder zal fintech veel intensiever gaan reguleren

Toezichthouders zullen ontwikkelingen op het gebied van fintech in de nabije toekomst veel intensiever gaan reguleren. Nu technologische vernieuwing in de financiële sector de fase van de kinderschoenen is ontgroeid, worden meer maatregelen genomen om ervoor te zorgen dat de financiële stabiliteit in de wereld niet in gevaar komt. Dat verwacht KPMG.

Het adviesbureau constateert dat de financiële regelgeving in de tien jaar na de financiële crisis aanzienlijk is veranderd. De regelgeving is veel strikter en gedetailleerder geworden en veel complexere standaarden zijn nu van toepassing op alle aspecten van de regelgeving.

Financiële instellingen richten zich meer en meer op groei en het verbeteren van de klantervaring, waarbij zij vooral data, data-analyses en nieuwe technologieën inzetten. Het is essentieel dat de bedrijven hierbij voldoende oog houden voor alle ontwikkelingen op het gebied van regelgeving gezien het feit dat richtlijnen en regels voortdurend worden aangepast aan de ontwikkelingen, stelt KPMG.

Met de opkomst van fintech was de reactie van regelgevers op alle ontwikkelingen in eerste instantie vooral ondersteunend. Nu echter breekt voor regelgevers een fase aan die veel meer risico’s met zich meebrengt.

Net zoals technologische innovatie nieuwe kansen biedt aan financiële instellingen, kunnen regelgevers dezelfde technologie en data-analyses inzetten om hun toezicht op bedrijven en markten te vergroten. Bijvoorbeeld bij het analyseren van data en andere informatie om risicobeoordelingen te onderbouwen. Maar ook om direct, real time en gericht toegang te kunnen krijgen tot allerlei gegevens in de systemen van bedrijven, waardoor de toezichthouder niet afhankelijk is van verouderde informatie of gegevens die al in een bepaald format zijn vastgelegd.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond