Deel dit artikel
-

KPN maakt vliegende haast met uitrol glasvezel

KPN maakt vliegende haast met de aanleg van glasvezel. Dinsdag ging in Zwolle Noord-Oost de eerste schop in de grond voor de uitrol van glasvezel (FttH) in Nederland. KPN verwacht in de loop van het jaar gemiddeld 6500 huishoudens per week op glasvezel aan te kunnen sluiten zodat eind 2021 circa 1 miljoen adressen extra en in totaal ruim 40 procent van de Nederlandse huishoudens toegang hebben tot wat het bedrijf noemt ‘het netwerk van de toekomst’.

De ommezwaai voor het telecombedrijf is opmerkelijk, want ondanks de overname van Reggefiber in 2014 leek KPN de afgelopen jaren niet van plan om fors te investeren in glasvezel.

Precies twee jaar geleden staakte KPN zelfs de aanleg van glasvezel in Eindhoven en Hengelo. Het laatste stukje van de verglaasde wijkkast tot aan de woning moest maar worden overbrugd met VDSL. Vooral in Eindhoven was men daar niet blij mee. Het alternatief sloot niet aan bij de ambities van de gemeente, die verglazing van de complete stad voor ogen had.

Een dreigende precariobelasting, waarbij telecombedrijven moesten gaan betalen voor ongebruikt koperdraad of lege buizen in de grond, lag mede ten grondslag aan de visie van KPN, zo wisten analisten.

VDSL wordt niet als een volwaardige vervanger van glasvezel gezien. De snelheden blijven van velerlei factoren afhankelijk, met name de afstand tot de straatkast. De nieuwe techniek vectoring compenseert deels overspraak van het VDSL-modem van de buurman, maar dat is slechts een verbetering op het oude VDSL. Zijn er veel DSL-gebruikers in een woonwijk, dan zakt de maximum haalbare snelheid toch langzaam weg.

Klanten stellen echter steeds hogere eisen aan hun vaste internetverbinding. Alleen via glasvezel is het uploaden van bestanden net zo snel als het downloaden, zegt KPN nu. Dreigende concurrentie van onder meer T-Mobile zal zeker hebben bijgedragen aan het nieuwe inzicht.

Op dit moment heeft KPN circa 30 procent van de huishoudens in Nederland, ruim 2,3 miljoen adressen, aangesloten op zijn glasvezelnetwerk. Dat moeten er meer worden.

Het bedrijf gaat daarom glasvezel aanleggen in het Arnhemse Spijkerkwartier, de wijk De Biezen in Dongen, in Helvoirt en Noord-Oost Zwolle. In Zwolle Noord-Oost zullen de huishoudens die aangesloten worden op het glasvezelnetwerk naar verwachting vanaf april 2019 diensten over dit netwerk kunnen afnemen.

Naast het versneld aansluiten van huishoudens op glasvezel, zal KPN in 2019 het programma van de verglazing van de wijkkasten (FttC) in Nederland afronden. Dit programma brengt glasvezel nog dichter bij de consument waardoor het mogelijk wordt om voor nog eens 500.000 Nederlandse huishoudens de internetsnelheid en de gebruikservaring verder te verbeteren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond