Deel dit artikel
-

Kwartaalwinst Amazon verdrievoudigd, retailomzet nog maar 52 procent

De nettowinst van Amazon is drie keer over de kop gegaan ten opzichte van het laatste coronavrije kwartaal in 2020. De omzet nam met 44 procent toe tot 109 miljard dollar. Nog maar 52 procent van de omzet haalt Amazon zelf uit retailactiviteiten. De rest is gerelateerd aan marktplaatsen en clouddiensten.

Dat beeld komt naar voren in de financiële cijfers die Amazon zojuist over het eerste kwartaal van 2021 publiceerde (PDF).

De nettowinst steeg van 2,5 miljard naar 8,1 miljard dollar. De operationele cashflow eindigde 69 procent hoger op 67 miljard dollar, grotendeels te investeren in het nog verder internationaal opschalen van techniek en infrastructuur.

Het personeelsbestand groeide afgelopen jaar met 51 procent tot 1,3 miljoen man. Een half miljoen van hen komt binnenkort in aanmerking voor een salarisverhoging. Daarvoor wordt een miljard dollar vrijgemaakt.

Voor het uitbreken van het e-coronavirus was het concern al goed gepositioneerd om te profiteren van mondiale vraaggroei in e-commerce. Met de uitbraak van de pandemie profiteerde het bedrijf daar enorm van. Temaar daar Amazon tegenwoordig meer een faciliterende partij op de markt is dan een actieve handelaar.

Fysieke en digitale retailactiviteiten zijn namelijk goed voor nog maar 46 procent van de kwartaalomzet, of 50 miljard dollar. De rest komt uit de exploitatie van zijn marktplaatssysteem. Derde partijen betalen om hun spulletjes in de digitale schappen te leggen en om fulfilment en marketing te bedrijven met de middelen die Amazon daarvoor biedt. Deze tak van sport is goed voor 18 miljard dollar.

AWS, abonneediensten als Prime Video en andere kleine takken zijn goed voor de rest van de verkopen. Amazon Prime Video is afgelopen jaar door 175 miljoen abonnees gebruikt om series en films te streamen. Het aantal video-uren, zo stelt het concern, steeg met zeventig procent.

AWS was goed voor een omzet van 13,5 miljard dollar, een stijging van 32 procent. Het bedrijfsresultaat kwam uit op 4,2 miljoen dollar (+41%). Ter vergelijking: Google boekte met zijn cloudactiviteiten een omzet van vier miljard dollar en boekte daar een verlies op van een miljard dollar.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond