Deel dit artikel
-

Live chipimplantatie op podium Emerce eDay

Amal Graafstra heeft op Emerce Eday vanmiddag een chip geïmplanteerd bij een vrijwilliger uit het publiek. Jurgen Retra van RLVNT stelde zich beschikbaar voor wat hij ‘een eenmalige kans’ noemde.

“Ik heb nog drie kits”, riep Graafstra na afloop van de spoedoperatie met dikke injectienaald. Zonder verdoving.

Graafsta gaat zelf nog veel verder. Hij heeft een minimagneet in zijn vinger laten implementeren, evenals een vrij grote sensor in zijn arm. Graafsta toonde de bloederige beelden van de operatie.

In 2013 begon Graafstra via het crowdfundingplatform Indiegogo geld in te zamelen voor een implanteerbare chip die compatibel is met NFC. Graafstra heeft zelf twee chips in zijn palm laten implementeren. Waarmee hij zijn auto en huis ontsluit.

Het voordeel van zo’n chip is dat die kan communiceren met een smartphone die over een NFC-chip beschikt. ‘Het verandert fundamenteel de menselijke conditie, stap voor stap, om je meer vrijheid te geven’, aldus Graafstra.

Het is voor hem de logische weg. Zeker voor medische toepassingen is het onlogisch om sensoren aan je lichaam te plakken. “Het beste voorbeeld is de pacemaker, die blijft zeker tien jaar in je lichaam zitten. Wearables zijn alleen maar lastig, je vergeet ze iedere keer en ze vergen onderhouden. Je moet ze continu opladen. Het zijn een soort tamagotchi.”

Foto: Peter Boer

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond