Deel dit artikel
-

Makelaars waarschuwen voor overschot logistiek vastgoed

De aanhoudende groei van e-commerce zorgt voor een grote vraag van bedrijven naar logistiek vastgoed. In de eerste helft van 2017 is 50 procent meer logistiek vastgoed verhuurd en verkocht dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van NVM Business. De makelaarsvereniging waarschuwt echter ook voor overschot.

De grote vraag naar grootschalig logistiek vastgoed heeft tot gevolg dat er steeds meer op risico wordt ontwikkeld en gebouwd, dus zonder de zekerheid van voorverhuur. Volgens NVM Business wordt dat mede veroorzaakt door de lage rente. Hierdoor zijn de ontwikkelkosten laag en vormen distributiecentra een aantrekkelijke investering voor beleggers.

Daardoor ziet een gemeente als Tilburg het aantal beschikbare kavels voor de bouw van distributiecentra snel teruglopen. Hetzelfde probleem speelt ook in Utrecht. Het resultaat is dat voor nieuwbouw steeds vaker wordt uitgeweken naar andere gemeenten met voldoende ruimte en goedkopere grond, zoals Nieuwegein.

NVM Business waarschuwt echter voor een overaanbod van logistiek vastgoed als het speculatief realiseren van nieuwe distributiecentra de komende jaren doorzet.

Dit bericht is 12 keer gedeeld

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond