‘Markt voor durfkapitaal onder druk’

2015 zou wel eens een matig jaar voor durfkapitaal kunnen worden, afgaande op een nieuwe studie van Renaissance Capital. Het aantal exits via beursgangen is in de eerste helft van 2015 namelijk behoorlijk gedaald. Zelfs naar het niveau van twee jaar geleden.
Slechts 17 Amerikaanse bedrijven die durfkapitaal hebben gekregen, gingen afgelopen kwartaal naar de beurs. Dat zijn er al 40 procent minder dan een jaar geleden.
De ‘opbrengst’ van IPO’s (Initial Public Offerings) daalde vergeleken met vorig jaar zelfs met 59 procent naar 1,3 miljard dollar. Ook ten opzichte van het vorig kwartaal is er sprake van een daling. Toen werd nog 4,4 miljard dollar uit de markt gehaald.
Buiten de VS deden bedrijven het volgens marktonderzoeker Preqin veel beter. Zij haalden gezamenlijk 27,4 miljard op, terwijl het een jaar geleden nog om 18,1 miljard ging. Daar staat tegenover dat Amerikaanse startups 16,3 miljard dollar wisten op te halen bij financiers, het hoogste niveau in vijf jaar.
Op zich hoeven deze ontwikkelingen dus nog niet op een negatieve trend te duiden: er zijn nu eenmaal niet onbeperkt veel techstartups die naar de beurs willen. Of daar rijp genoeg voor zijn. Maar voor investeerders is iedere marktvertraging geen goed nieuws. Die willen hun investeringen immers verzilveren.
Zorgwekkend in de ogen van sommigen is dat 30 procent van de (tech)bedrijven die in de laatste twee kwartalen naar de beurs gingen, hun koersen zagen dalen, zelfs tot onder de introductiekoers. Mogelijk omdat ze in de ogen van beleggers toch niet aantrekkelijk genoeg waren. Daarentegen was de beursgang van hostingbedrijf GoDaddy juist weer erg geslaagd.
Analisten wijzen op een andere trend: techbedrijven kunnen tegenwoordig veel makkelijker aan financiering komen dan in het verleden, zij hoeven hun aandelen niet naar de beurs te brengen, maar kunnen privaat blijven.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond