Media-initiatief Datakluis vraagt om subsidie

Het nieuwe media-initiatief Datakluis, dat burgers hun persoonlijke digitale data laat opslaan, vraagt om een investering van het Nationaal Groeifonds.
Martijn van Dam voor de Stichting Nederlandse Datakluis vraagt om vijftig miljoen euro. Gisteren presenteerde de voormalig NPO-bestuurder en politicus in ruwe lijnen de plannen die ‘een weeffout’ van het internet moet repareren.
Het Nationaal Groeifonds investeert tussen 2021 en 2025 twintig miljard euro in projecten die economische groei opleveren voor de lange termijn. Het is niet zeker of het media-initiatief ook daadwerkelijk een subsidie krijgt uit de pot van vijf miljard dit jaar.
“Anders gaan we over op plan B”, zei Van Dam gisteren tijdens een presentatie op Cross Media Café in Hilversum. Tot de bekendmaking van de kabinetsinvesteringen in juli 2023 bereidt het team van Van Dam en Arno Otto plannen voor met de subsidie in het achterhoofd.
De Datakluis is een concept dat van en voor de Nederlandse mediaconsument. Deze kan daar zijn digitale persoonlijke gegevens in stoppen. Die kluis is van en voor de Nederlandse mediaconsument. Hij bepaalt daarmee zelf met wie, hij hoe, waarom en hoe lang welke data deelt. Het idee werd in oktober 2022 gepresenteerd.
Een toegankelijk scenario is degene waarbij Nederlandse mediaconsumenten via kluis aangeven welke profielinformatie ze met welke mediabedrijven delen. In ruil daarvoor krijgen ze persoons- of profielgerichte reclameboodschappen te zien. Nu kunnen enkel Amerikaanse techgiganten dat. Talpa en RTL hoopten na zo’n rol in te nemen na hun fusie, maar John de Mol noch Peter de Mönnink wist die infrastructuur ooit te bouwen.
Tot de eerste deelnemers aan Datakluis behoren Talpa, RTL, NPO, Banijay, NEP Netherlands, Nederlandse Content Producenten, DPG Media, VPRO, en Fremantle. Sindsdien stapten onder meer ook Mediahuis, Waag Society, Qiy Foundation, Koninklijke Bibliotheek, Beeld & Geluid in en de universiteiten van Utrecht en Amsterdam.
Het doel van de datakluis is data los te koppelen van dienstverlening. Daarbij komen dan ook termen als dataportabiliteit, open standaarden en maatschappelijk nut naar voren. Deelnemers aan het initiatief werken samen in het niet-concurrerende onderdeel van media-infrastructuur.
In Vlaanderen is een vergelijkbaar concept live op initiatief van de overheid.
Van Dam ziet een toekomst voor zich met daarin meerdere datakluizen, elk vanuit een eigen sector.
Een van de overwogen technologieën is Solid Server van de start-up Inrupt.
De initiatiefnemers uit de mediabranche hopen een alternatief te bouwen voor de reclamesystemen van giganten als Facebook en Google. In Nederland vangen zijn 85 procent van alle digitale reclame-euro’s. Lokale mediapartijen vangen steeds minder van een groeiende taart.
Datakluis werkt komende maanden vanuit acht onderzoeksvragen. Het team is vooral op zoek naar praktisch nut, inzetbaarheid en mechanieken om tractie op gang te krijgen.
Van Dam toonde gisteren in Hilversum een klikbare demo. Het eerste concrete product kan, zo luidt de schatting, binnen één à twee jaar op de markt komen.
Foto: Jason Baker (cc)
Deel dit bericht
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond
1 Reactie
Jay
Kan zijn dat ik het niet helemaal begrijp..
Maar moeten we nu overheidsgeld in gaan zetten om er voor te zorgen dat de lokale media meer overhoudt aan reclame inkomsten? Maar dan verpakt in woorden als dataportabiliteit, open standaarden en maatschappelijk nut.
Terwijl er al initiatieven zijn zoals https://schluss.org/ op de (Nederlandse) markt.
En dan ook nog eens 50 miljoen. Wat wil je dan met hoeveel mensen bouwen? Vooral als je al een 3rd party technologie op het oog hebt om het mee te realiseren?
Ik ben bang dat ik het echt niet begrijp. Maar, eerlijk is eerlijk, ik ken natuurlijk ook niet het plan. Maar als ik het zo lees (met toch een beetje kennis van technologie en data) dan krijg ik wel kriebels. En heb niet echt het gevoel dat het echt voor de consument bedoelt is.