MediaMarkt maakt prioriteit van retailmedia en marketplace

MediaMarkt maakt haast met het uitbreiden van zijn verdienmodel. De Duitse leiding wil de winkel snel veranderen in een marktplaats en wil een deel van miljarden euro’s reclamebudgetten.
Gisteren publiceerde CECONOMY, het moederbedrijf van MediaMarkt, de financiële cijfers over het recente kwartaal. In de toelichting daarbij vertelde CEO Karsten Wildberger dat hij over drie jaar nieuwe bronnen van inkomsten heeft aangeslagen.
Aan dat plan worden voor het eerst ook concrete getallen gehangen. Op het punt waar MediaMarkt zijn schappen openstelt voor derde partijen als verkopende partij moet dat eind september 2026 een bruto handelswaarde opleveren van 750 miljoen euro. Het Duitse concern zelf vangt een commissie voor de ‘verhuur’ van de schapruimte in zijn webwinkels. Daar wordt publiekelijk nog geen doel aan gehangen.
De internationale elektronicaketen is niet helemaal onbekend met online activiteiten als marketplace. Vorig jaar leverde deze tak van sport bijvoorbeeld 65 miljoen euro op. Het plan is dit in drie jaar tijd te vertienvoudigen.
Een activiteit die parallel loopt met die van marktplaats is vaak het uitbaten van online reclameruimte in de webwinkel. In jargon noemt men dat retailmedia. Bij Amazon leverde dit bijvoorbeeld tien miljard dollar op in het tweede kwartaal. Bij bol.com bedroeg de groei 73 procent. Naar hoeveel, dat is niet bekend. Wel is deze tak van sport een strategische prioriteit sinds afgelopen voorjaar.
MediaMarkt streeft ernaar om in de herfst van 2026 een bedrijfsresultaat te rapporteren van 45 miljoen euro uit retailmedia-activiteiten. Vorig jaar lag dat bedrag op vijf miljoen euro.
Technische hulp krijgt het 25-koppige team in Duitsland van reclamespecialist Criteo.
Anders dan Amazon.com rapporteert MediaMarkt retailmedia niet apart in de kwartaalberichten. Het valt nu onder het generieke kopje Services & Solutions.
Het kwartaalbericht van gisteren laat geen rooskleurige cijfers zien. Toch sloot het aandeel ruim zes procent hoger.
- De internationale omzet daalde met 2,8 procent tot 4,5 miljard euro
- Het nettoresultaat bedraagt een verlies van 95 miljoen euro, bijna een verdubbeling
- De online omzet nam met 11,1 procent af tot 947 miljoen euro
- Online verkopen maken 20,4 procent uit van de totaalomzet. Vorig jaar was dat 25 procent en over drie jaar moet dat dertig procent zijn.
- Nederland en België zijn uitzonderingen op de regel: de online omzet steeg én de winstmarge verbeterde
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond