Deel dit artikel
-

‘Meer feedback in aanbevelingen muziekdiensten’

Door de gebruiker de controle te geven over het aanbevelingsproces bij muziekdiensten, wordt de gebruikerstevredenheid vergroot. Dat concludeert TU Delft-onderzoeker Nava Tintarev.

Bij een traditionele gebruikersinterface voor een aanbevelingssysteem worden de aanbevelingen met beperkte feedbackopties gepresenteerd: de gebruiker kan alleen aangeven hoe positief hij of zij is over een bepaalde aanbeveling. Interactieve aanbevelingssystemen zorgen daarentegen voor meer gebruikerstevredenheid.

Er is echter nog weinig onderzoek gedaan naar de wisselwerking tussen verschillende bedieningsopties op de cognitieve belasting en de acceptatie van aanbevelingen.

Onderzoekers van de TU Delft en KU Leuven hebben daarom de Spotify API gebruikt om een eigen aanbevelingssysteem voor muziek te ontwerpen.

Met de Spotify API kun je de kenmerken van nummers specificeren die van invloed zijn op de aanbevelingen, zoals luidheid, dansbaarheid en ‘valence’ (een indicator van de stemming van een nummer). De onderzoekers hebben vier scenario’s gebruikt waarbij de gebruiker de taak kreeg om muziek te selecteren.

Volgens de deelnemers met veel muzikale ontwikkeling waren de aanbevelingen van ‘hogere kwaliteit’.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond