Minister: geen verbod op handel in cryptomunten, wel meer regels
Er komt geen verbod op de handel in cryptomunten, maar wel meer regelgeving. Dat belooft Minister Wopke Hoekstra van Financiën in een uitgebreide reactie aan de Tweede Kamer.
Een verbod kan naar verwachting onvoldoende worden gehandhaafd, schrijft de minister. ‘Ik pleit er zodoende voor om cryptovaluta binnen een passend regelgevend kader te brengen en langs die weg oneigenlijk gebruik aan te pakken, maar de potentie van de techniek daarbij te behouden.’
Hoekstra benadrukt wel dat die regelgeving er alleen in internationaal verband kan komen. Een Nederlandse alleingang op het gebied van regulering kan leiden tot legitimering van activiteiten zonder dat er effectieve handhaving mogelijk is. Een effectieve aanpak en proportionele regulering van de handel in Bitcoin en andere cryptovaluta is complex. Veel landen worstelen hier dan ook mee, omdat het huidige toezichtkader en instrumentarium onvoldoende is toegesneden op cryptovaluta.
De Europese Commissie, Duitsland en Frankrijk hebben dan ook opgeroepen tot verdere discussie over de vormgeving van regulering. Daarbij hebben ook in de Verenigde Staten toezichthouders opgeroepen tot verdere discussie over regelgeving.
In het bijzonder moet de omzetting van cryptovaluta naar reguliere valuta niet ongemerkt kunnen plaatsvinden, aldus de minister (pdf). Om die reden heeft Nederland zich in Europa actief ingezet voor een wijziging van de anti witwasrichtlijn. Wisselkantoren zullen zich moet registreren, voldoen aan betrouwbaarheids- en geschiktheidsvereisten en ongebruikelijke transacties melden bij de nationale Financial Intelligence Unit (FIU). Anoniem handelen is er ook niet meer bij.
Ook moet onderzocht worden of investeerders in ICO’s net zo goed kunnen worden beschermd als investeerders bij een normale beursgang of obligatie-uitgifte. Het huidig kader is hiervoor echter niet toereikend.
De AFM en Europese markttoezichthouder ESMA hebben met name bedenkingen geuit bij de verkoop van afgeleide producten waaronder binaire opties aan niet-professionele beleggers. Hoeksta vindt het belangrijk dat de toezichthouders de verkoop van deze afgeleide producten kritisch tegen het licht houden en waar nodig moeten kunnen ingrijpen.
Voorlopig opereren partijen nog wel in een vacuüm. Het traject zal tijd en afstemming vergen, waarschuwt Hoekstra. In de tweede helft van dit jaar zal de minister opnieuw terugkomen op de regelgeving.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond