Deel dit artikel
-

Minister Kamp zet eerste stap naar open handelsregister

Minister Kamp van Economische Zaken wil dat de Kamer van Koophandel een wekelijks geactualiseerde subset van het handelsregister ontsluit als open data. Als het even kan gratis.

Volgens Kamp is het ontsluiten van het handelsregister als open data ‘primair een discussie hoe we het handelsregister, en breder de basisregistraties in Nederland willen financieren’. Wel moet de huidige wetgeving gewijzigd  worden om het ontsluiten van het handelsregister mogelijk te maken.

Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation, vindt het ontsluiten van handelsregisterinformatie als open data ‘van groot belang voor de economie, handel, innovatie en transparantie. De huidige financieringsvorm is een belangrijk obstakel voor het gebruik van de gegevens uit het handelsregister.’

Open State Foundation pleit al een lange tijd voor het ontsluiten van het handelsregister als open data. Eerder openbaar gemaakte stukken laten zien dat de uitvoering van het handelsregister door de Kamer van Koophandel meer kost dan handelsregisters in het Verenigd Koninkrijk en Australië, waar de handelsregisters wel ontsloten zijn als open data.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond