Deel dit artikel
-

Minister verlaagt financiële verwachtingen STER

Minister Arie Slob van Onderwijs en Media verlaagt de financiële verwachtingen voor tv-exploitant STER voor 2020.

Waar de NPO rekening houdt met netto-opbrengsten ongeveer 180 à 190 miljoen euro schrijft Slob met potlood alvast 160,2 miljoen euro in de boeken. Dat laat hij weten in een brief aan de Tweede Kamer over de begroting van de NPO (.doc).

STER verwacht het jaar 2019 af te sluiten met, wat formeel heet, een afdracht van 173 miljoen euro. Dat is het geld dat STER verdiende en overmaakt aan de overheid voor financiering van de publieke omroepen.

De exploitant van de publieke zenders kan volgend jaar voor miljoenen extra profiteren van het EK Voetbal voor mannen en de Olympische Spelen, maar niet zeker van zijn zaken. Voor de zekerheid legt Slob de lat wat lager: op 160 miljoen euro. Dat is twintig miljoen onder de onderste marge die STER zou halen op basis van historische resultaten.

Slob schetst: “Het is echter onzeker of de omstandigheden hetzelfde blijven. Het gaat hierbij om factoren als de ontwikkeling van de reclamemarkt, de ontwikkeling van kijk- en luistertijdaandeel van de landelijke publieke omroep, het reclamebeleid van Talpa en RTL en de verzilveringsgraad (effectiviteit) van de Ster. De ervaring leert dat deze factoren onzeker zijn. Met het oog hierop heb ik er voorzichtigheidshalve voor gekozen om een onzekerheidsmarge te hanteren, zoals de Ster dat in zijn raming ook toepast. De Ster gaat uit van een bandbreedte van 10 procent. Uitgaande van het voorgenoemde bedrag van 178 miljoen euro betekent dit voor het jaar 2020 een ondergrens van 160 miljoen euro. Voor 2021 wordt uitgegaan van 155 miljoen euro, omdat in dat jaar geen grote sportevenementen worden uitgezonden.”

Een van de ontwikkelingen die in de toekomst de STER-inkomsten zullen drukken, is het plan van de minister om de publieke omroepen reclamevrij te maken tot acht uur ’s avonds. Dat levert de exploitant een inkomstenderving van tientallen miljoenen euro’s op. Het is verre van zeker dat de commerciële tv-zenders hiervan profiteren. Zij hebben in de digitale wereld hun reclamefundamenten bij lange na niet zo goed op orde als Facebook en Google.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond