Deel dit artikel
-

Ministers Hugo de Jonge en Grapperhaus winnen prijs voor ‘grootste privacyschender’

Demissionair minister Grapperhaus (J&V) en demissionair minister de Jonge (VWS) zijn de winnaars van de Big Brother Awards. Dat maakt digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom vandaag bekend. De Expertprijs, uitgereikt door een vakjury, is dit jaar een oeuvreprijs, voor een hele rits aan misstappen die het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft begaan. Minister de Jonge heeft de meeste stemmen gekregen voor de Publieksprijs, vanwege de slecht doordachte invoering van Coronatoegangsbewijzen.

Demissionair minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge, wint met een ruime meerderheid voor de manier waarop zijn ministerie de coronatoegangsbewijzen invoert. Het invoeren van coronatoegangsbewijzen is een inbreuk op de grondrechten, waaronder het recht op privacy, stelt Bits of Freedom.

Als je grondrechten wilt inperken, moet je goed kunnen onderbouwen waarom dat nodig is, én de inbreuk voorzien van waarborgen, zoals duidelijkheid over de voorwaarden en tijdelijkheid. Dat heeft de minister nog onvoldoende gedaan, zegt BOF. Vorige week werd bekend dat de invoering van het 2G-coronatoegangsbewijs door het kabinet wordt uitgesteld. De extra tijd wordt onder meer gebruikt voor meer onderbouwing. Daar is Bits of Freedom blij mee.

Gisteren reikte Bits of Freedom al de Felipe Rodriguez Award uit aan mensenrechtenadvocaat Nani Jansen Reventlow. Als oprichter van Digital Freedom Fund laat ze zien hoe rechtsmiddelen ingezet kunnen worden voor een betere wereld. Ook heeft zij zich de afgelopen jaren hard gemaakt voor een meer inclusieve digitale burgerrechtenveld.

De prijzen zijn dit jaar vanwege de coronamaatregelen niet tijdens het traditionele Big Brother Awards-gala uitgereikt. De expertprijs is persoonlijk aan minister Grapperhaus overhandigd, minister de Jonge heeft de Publieksprijs niet in ontvangst genomen.

Foto Shutterstock

Om video's van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond