Deel dit artikel
-

MWC: 6G nog heel verre belofte

Pas de komende vijf jaar zal duidelijk worden welke kant het opgaat met 6G. Dat vertelde Peter Stuckmann op het Mobile World Congress in Barcelona. Hij is onder meer betrokken bij het onderdeel Future Connectivity Systems van de Europese Commissie.

Het Zweedse Ericsson heeft ongeveer de helft van zijn enorme stand op Mobile Word Congress ingeruimd voor een tentoonstelling over de toekomst. De term 6G wordt zorgvuldig vermeden, maar de tentoonstelling laat wel zien wat er komen gaat. Slimme robots die op afstand bestuurd kunnen worden en fysieke drones die onderdeel zijn van een virtuele game.

Ericsson toont binnen echter nog grotendeels 5G apparatuur, niet zo vreemd want die markt is nog maar net uit de startblokken gekomen. In 2027 verwacht Ericsson 4,4 miljard 5G abonnementen, 62 procent van het smartphoneverkeer wordt dan afgewikkeld via 5G.

Nishant Batra, Chief Strategy and Technology Officer (CSTO) van Nokia, zegt dat 6G een responstijd zal kennen van nanoseconden. En dat kunstmatige intelligentie volledig geïntegreerd zal zijn om adequaat te kunnen reageren op allerlei technische uitdagingen. Het wordt ook het netwerk van sensoren.

Weer anderen noemen ontwikkelingen als extended reality (XR), mobiel hologram, digitale replica en niet te vergeten de alomtegenwoordige metaverse. Kortom alles dat 5G nog niet heeft waargemaakt.

Grootste nadeel: het energiekruik schiet omhoog, dat geldt niet alleen voor toestellen, maar ook voor de basisstations. Zaak is dan ook om slimmer om te gaan met de beschikbare snelheden door die niet aan iedereen beschikbaar te stelen, iets dat met 5G ook al mogelijk is, maar voor 6G standaard gereged moet worden.

Tegelijk geloven experts dan 6G eerder een evolutie dan een revolutie zal worden. De toepassingen zullen revolutionair zijn, maar die zullen er niet in een keer zijn.

Volgend jaar een 6G  mobieltje kopen? Niet echt. Het is meer een concept dan een standaard. Tussen de ontwikkeling en de introductie van een nieuwe generatie mobiel netwerk zit telkens zo’n zeven tot negen jaar.

Deel dit bericht

1 Reactie

Peter - SitePack

Door blijven ontwikkelen is goed, maar ik verwacht dat het momenteel iets te snel gaat met de technologische ontwikkeling. Vooral als ik kijk naar de landen om ons heen, daar is amper nog 4G te vinden in het buitengebied.
Wel gave ontwikkelingen hoor, maar verder dan een proof of concept kom je nu denk ik niet.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond