Deel dit artikel
-

‘Na het Maps-debacle mijden we Google Cloud’

De recente onverwachte prijsstijging van Google Maps maakt sommige startende ondernemers terughoudend om Googles diensten te gebruiken. “We houden afstand tot hun cloud”, leggen de mensen achter inderapotheke.de uit.

In een gedetailleerde blog zetten Bartłomiej Owczarek en Tomasz Nawrocki uiteen waarom ze voorzichtig worden met Google. Niet uit puur verzet tegen de prijsstijging van Maps of andere onvrede. De ondernemers waken ervoor om als start-up al hun eieren in de mand van Google te leggen. Anderen moeten dat ook doen, menen ze.

Inderapotheke is een Poolse start-up die op een landkaart aangeeft bij welke apotheek welke gezochte medicijnen beschikbaar zijn. Die dienst leunt zwaar op Google Maps. De reden daarvoor is simpel: zakelijk gebruik van de landkaarten was altijd gratis, tot afgelopen maandag.

Google maakt Maps onderdeel van zijn Cloud-product en meet iedere call op de API’s. De meesten worden ook gefactureerd. Dat heeft twee redenen. Ten eerste is het een nieuwe geldstroom, ten tweede dwingt het techbedrijf alle zakelijke gebruikers zich te identificeren. Tot deze week waren de eerste Maps-gebruikers niet bij name bekend.

De Polen gingen op onderzoek uit en vergeleken Google Maps met Mapbox, TomTom, Apple Maps, Here Maps, OpenStreetMap, Azure Maps en MapTiler. MapTiler en Mapbox eindigden op de shortlist van vanwege een grote investering van Softbank daarin kozen ze uiteindelijk voor Mapbox.

Hun grotere conclusie klinkt: “De plotselinge beleidswijziging van Google was een onaangename verrassing voor ons. Het draagt niet bij aan het vertrouwen in Google als verkoper. Daarom houden we vanaf nu gepaste afstand tot Google Cloud en vermijden diepe integraties met diensten waarmee ze dezelfde truc weer kunnen uithalen.”

Foto: freesharer (cc)

Deel dit bericht

3 Reacties

Jeffrey Benning - Localyse BV

“….waarmee ze dezelfde truc weer kunnen uithalen.”

Cloud was al een 100% betaalde service met creditcardverplichting. Maps is nu meer samengesmolten met Cloud. Het is mij dan ook niet duidelijk om welke truc het hier gaat.

MvG,
Jeffrey Benning
Google Maps Platform NL/ Localyse

Erwin Boogert

Het gaat hen juist om ándere diensten die mogelijk met Googles cloud geïntegreerd zouden kunnen raken.

Domé

Beste Jeffrey,

Waar denk ik aan gerefereerd wordt is dat Google eerst een dienst gratis aanbied om vervolgens als er veel gebruikers zijn, deze dienst dus commercieel gaat maken.
Een eerder voorbeeld is google shopping en nu dus ook maps.
En dan ben ik verder niet heel bekend met de overige office diensten waaronder gmail.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond