Deel dit artikel
-

Digitaliseringsdebat rond actuele thema’s

Op 3 maart organiseren Bits of Freedom, Amnesty International, Waag en Open State Foundation een nationaal verkiezingsdebat rondom digitalisering. In een toenemende digitaal wordende overheid en samenleving spelen data en digitale processen een belangrijke rol. Desondanks laten huidige indicenten zoals de toeslagenaffaire, de datalek bij de GGD en een machtige Big Tech zien dat de politiek nog achterloopt op dit thema.

Queeny Rajkowski (VVD), Harry van der Molen (CDA), Lisa van Ginneken (D66), Andrew Harijgens (Groen Links), Barbara Kathmann (PVDA) en Mahir Alkaya (SP) gaan met elkaar in debat over digitale onderwerpen die hoog op de agenda staan.

Thema’s rondom digitalisering spelen een belangrijke rol in het politieke debat en kunnen niet ontbreken in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Het rapport tijdelijke commissie Digitale toekomst sprak eerder al over een ‘digitale transitie’: er moet meer parlementaire grip komen op digitale onderwerpen.

Thema ronde 1: de toeslagenaffaire & toezicht op algoritmes
De toeslagenaffaire heeft blootgelegd dat zelflerende algoritmes vergaande effecten kunnen hebben. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens had de afdeling Toeslagen van de Belastingdienst de (dubbele) nationaliteit van aanvragers van kinderopvangtoeslag niet zo mogen verwerken als jarenlang gebeurde. Deze verwerkingen waren onrechtmatig, discriminerend en daarmee onbehoorlijk – zware overtredingen van de privacywet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Thema ronde 2: Big Tech-bedrijven & sociale media
De bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten op 6 januari heeft de discussie over regulering van sociale media aangezwengeld. Sociale media zouden mensen door middel van ondoorzichtige algoritmes meer nepnieuws en complottheorieën voorschotelen, met als gevolg dat mensen media, overheden, wetenschap en andere instituties wantrouwen. Hoe zorgen we ervoor dat de invloed van sociale media onder democratische controle komt? Kan wetgeving zoals de Digital Services Act en Digital Markets Act toezicht op sociale media beter reguleren?

Thema ronde 3: Massasurveillance
De afgelopen jaren zijn op dit vlak ook de bevoegdheden van de politie en de inlichtingen en veiligheidsdiensten in Nederland uitgebreid. De wet computercriminaliteit 3 (de hackwet) maakt het mogelijk voor de politie om telefoons of andere apparaten te hacken om informatie te vinden en de WIV (Wet inlichtingen en veiligheidsdiensten 2017) geeft inlichtingendiensten meer bevoegdheden om informatie te verzamelen. Hierover is destijds het welbekende referendum geweest waarbij de wet is verworpen en op onderdelen is aangepast. Tegelijkertijd is er ook een toename in de hoeveelheid sensoren in de publieke ruimte, zoals camera’s, microfoons, kentekencamera’s en zelfs hartslagsensoren.

Het verkiezingsdebat is live te volgen voor iedereen via de online stream op digitaliseringdebat.nl en via de televisiezender NPO Politiek. Kijk en luister mee op woensdag 3 maart tussen 16:00 en 17:30 uur. Dit debat wordt mede mogelijk gemaakt door Engage!TV.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond