Deel dit artikel
-

‘Nederland duikelt uit top 10 in Digital Quality of Life index’

Nederland staat wereldwijd op de elfde plaats wat betreft digitale levenskwaliteit. Op de aspecten internetbetaalbaarheid en internetkwaliteit scoort ons land ondermaats. Dat blijkt uit het jaarlijkse Digital Quality of Life (DQL)-onderzoek in 110 landen van cybersecuritybedrijf Surfshark in samenwerking met lokale partijen, waaronder het Nederlandse VPNdiensten.nl.

Ondanks de stevige digitale infrastructuur laat de kwaliteit van internet in Nederland zijn bewoners in de steek. Vooral de matige stabiliteit van mobiel internet (49ste plek in de index) valt op. Ook ziet het onderzoek weinig verbetering als het gaat om de snelheid van zowel mobiel- als breedbandinternet.

Het lijkt erop dat Nederland op zijn lauweren heeft liggen rusten, zeggen de onderzoekers. Met de snelle toename van de netwerkbelasting door toegenomen vraag ligt er een grote uitdaging om de stabiliteit en snelheid van internet in Nederland op peil te houden.

Ook valt op dat Nederland (10de plek in 2021, 16de in 2020) het een stuk beter doet dan vorig jaar wanneer het gaat om toegang tot digitale overheidsdiensten. Toch staan IT-projecten bij de Nederlandse overheid nog steeds bekend als digitale hoofdpijndossiers, zoals de casussen bij het CBS, Defensie, de NVWA en de Belastingdienst.

Ook biedt de overheid bedrijven en burgers nog onvoldoende zekerheid omtrent IT-security en dataprivacy. Zo blijkt uit de NotPeyta-aanval op de Rotterdamse haven en de 112 storing dat Nederland geen noodplan heeft als digitale systemen uitvallen.

Denemarken voor het tweede jaar op rij lijstaanvoeis rder. Vervolgens maken Zuid-Korea en Finland de top drie compleet. Verder domineert Europa met zes landen de top tien.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

2 Reacties

Wim

Als je naar de grote sprongen in de rankings kijkt (Zuid-Korea vanuit het niets naar de tweede plaats, de VS +17) vraag je je af waar dat op gebaseerd is. Het doet mij op zijn minst twijfelen aan de geloofwaardigheid van deze ranking.

bert

Ik snap het niet, voor minder dan 3 tientjes draai je hele huishouden supersnel en superstabiel op 4G. In Duitsland, dat hoger staat, zit je om de haverklap op GPRS te surfen, is 4G meer onze 3G en kun je het vergeten als alternatief voor bedraad. VS lijkt vergelijkbaar te zijn, of knetterduur.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond