Deel dit artikel
-

‘Nederland geliefd bij cybercriminelen’

Nederland staat wereldwijd in de top 10 van landen die de meeste Command & Control servers hosten in het tweede kwartaal van 2015. Dit zijn servers van waaruit cybercriminelen gerichte aanvallen uitvoeren, op bijvoorbeeld bedrijven, overheden of de kritieke infrastructuur van een land. Daarnaast worden deze C&C servers ook gebruikt om informatie naartoe te sluizen.

Volgens Patrick Dalvinck van Trend Micro Europa heeft Nederland een goede en vooral snelle infrastructuur voor internetverkeer. Hier is volop in geïnvesteerd en veel mensen hebben zelfs glasvezel tot aan de voordeur. Door de hoge internetsnelheden in ons land is Nederland populair onder cybercriminelen wereldwijd.

Dit betekent niet automatisch dat er ook meer gerichte aanvallen plaatsvinden vanuit Nederland. Het tegendeel kan zelfs waar zijn, omdat veel cybercriminelen juist proberen om ontraceerbaar te blijven door een aanval uit te voeren vanaf het netwerk vanuit een ander land.

De toenemende aanvallen hebben een financiele oorzaak, zegt Trend Micro. Gestolen creditcards leveren bijna niets meer op. Er zijn meer geavanceerde zaken waar je het grote geld kunt verdienen, zoals intellectueel eigendom of klantgegevens van een bedrijf. In het tweede kwartaal van dit jaar zag Trend Micro enkele grote datadiefstallen, waaronder bij de Amerikaanse overheid.

Een volledige Nederlandse identiteit (identiteitskaart, paspoort en rijbewijs) is volgens de beveiliger overigens zonder veel problemen te koop voor ongeveer 800 euro op het Deep Web.

Andere trends

De effecten van hacks worden steeds groter en duidelijker zichtbaar. Voorbeeld hiervan is de hack van een vliegtuigmaatschappij.

Point of Sale (PoS)-malware neemt na een piek in het eerste kwartaal van dit jaar weer iets af.

De overheid was het belangrijkste doelwit van hackers in het tweede kwartaal van 2015 (Voorbeeld is de OPM-hack waar meer dan 20 miljoen gegevens werden gestolen).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond