Deel dit artikel
-

Nederlands bedrijf geeft Afrikaanse domeinextensies weg

Het Nederlandse Freedom Registry gaat domeinextensies weggeven van Afrikaanse landen, namelijk Mali, Gabon en de Centrale Afrikaanse Republiek. Niet aan Nederlanders, maar aan bijvoorbeeld Amerikanen en Maleisiërs.

Het gaat om domeinnamen die eindigen op de extensies .ml, .ga en .cf. De registraties voor Mali zijn vorige week maandag begonnen, de rest volgt na 1 augustus. Directeur Joost Zuurbier verwacht nog meer extensies voor Afrikaanse landen aan te kunnen trekken. “Extensies als .ga en .ml kunnen interessant zijn voor ondernemers uit Georgia of Maleisië”, zegt hij in een gesprek met Emerce.

Freedom Registry hanteert een freemiummodel. De registratie kost niks. Vijftig procent van de omzet komt namelijk van advertenties op verlopen domeinen. “Als je die niet gratis verlengt, wordt de domeinnamen in de lucht gehouden met advertenties”, zegt Zuurbier. “Wij kijken dan eerst of er nog veel verkeer is naar die sites en op welk onderwerp bezoekers afkomen. Was het onderwerp bijvoorbeeld Griekenland, dan plaatsen we daar reisadvertenties.”

Het bedrijf heeft het nodige succes geboekt met domeinen voor het eiland Tokelau, dat nu achttien miljoen domeinnamen kent. De bevolking is niet groter dan vijftienhonderd. .tk is uitgegroeid tot de grootste domein landextensie ter wereld (drie keer zo groot als .nl). “Vooral in Turkije is deze extensie populair”, aldus Zuurbier.

De landen delen ruim mee in de omzet en Freedom Registry levert DNS-apparatuur en geeft (technische) internettrainingen aan de plaatselijke bevolking.

Hoewel gevestigd in Amsterdam, richt Freedom Registry zich niet zozeer op Nederland. “De gemiddelde Nederlander heeft al twee domeinnamen, dat is internationaal zeer hoog.” Het neemt niet weg dat bijvoorbeeld .ml ook voor Nederlanders interessant kan zijn, zegt Zuurbier. Zo’n negenhonderdduizend Nederlanders die een e-mail versturen of een website bezoeken gaan dagelijks in de fout doordat ze per ongeluk .ml intikken in plaats van .nl.

Samen met MetaRegistrar zorgt men ervoor dat er vanuit Nederland en België alleen .ml-registraties kunnen plaatsvinden als de registrant het Nederlandse equivalent al heeft geregistreerd. “Iemand in Maleisië kan niet zomaar Marktplaats.ml registreren. Wij moedigen Marktplaats wel aan om die domeinnaam te kopen, want ze lopen op deze manier toch wat inkomsten mis.”

Zuurbier hoopt op termijn ook nog iets te verdienen aan de vele nieuwe top level-domeinnamen, die bijvoorbeeld eindigen op de naam van een onderneming. “We verwachten dat niet alles aan zal slaan en we een groot aantal extensies tegen betaalbare prijzen kunnen aanbieden.”

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond