Deel dit artikel
-

Nederlandse lancering Google TV aanstaande

Sony brengt een dezer dagen een netwerkmediaspeler uit met Google TV-software. Google gaat de concurrentie om kijktijd aan met de kabelaars en telecombedrijven.

De eerste apparaten worden inmiddels al verscheept aan mensen die zich via internet vooringeschreven voor deze mediabox. Het apparaat draait op Androidsoftware en is gelinkt aan Googles downloadwinkel. Tv-kijkers kunnen dus apps gaan installeren op de manier die ze kennen van hun telefoon.

De netwerkspeler van Sony wordt bij de tv geplaatst en is Googles poging om zich een vaste positie in de Nederlandse huiskamer te verwerven.

Vanochtend en vanmiddag geven Sony en Google een aantal presentaties aan de Nederlandse pers. Ze hopen via die route de markt warm te maken voor ‘het nieuwe televisie kijken’.

Het concept tv-kijken verandert niet wezenlijk met Google TV of Apples variant daarop. Het zijn vooral de mediadistributeurs die er een concurrent bij krijgen. Momenteel bepalen overwegend UPC, Ziggo en KPN wat er op televisie is middels hun zenderselectie. Door een nieuwe eigen contentlaag, met apps, films, webdiensten (ook YouTube), via de mediabox toe te voegen, kunnen de internetpartijen kijktijd pikken van de kabelaars en telecombedrijven. Ook televisieproducenten als Samsung mengen zich in deze strijd met hun internettelevisies.

De exacte lanceringsdatum van Sony’s netwerkmediaspeler is bij publicatie van dit artikel nog niet bekend. Eerder dit jaar spraken de partijen van ‘voor september’. Volgens een woordvoerder is daar geen verandering in gekomen.

De prijs van de Sonydoos (NSZ-GP7) ligt rond de tweehonderd euro.

Nederland is niet het enige land waar hardware met Google TV rond deze periode uitkomt. Sony staat op het punt de marketingactiviteiten te beginnen in andere Europese landen. Sinds juli is het apparaat in Amerika op de markt.

Een videodemonstratie van het uiterlijk en de mogelijkheden:

Om video’s van Youtube te kunnen tonen, dienen analytische cookies en tracking cookies geaccepteerd te worden.

Google TV bestaat sinds oktober 2010. Toen werd bijpassende hardware met Sony en Logitech verkocht. Dat werd althans geprobeerd, want het werd geen succes. Logitech verloor miljoenen euro’s op de exercitie en moest de kastjes uiteindelijk goedkoop van de hand doen. De apparatuur die nu op de markt komt, bevat een nieuwe versie van de Google TV-software. Hardwarepartners naast Sony zijn LG, Samsung en Vizio.

Deel dit bericht

13 Reacties

Tjeerd Kooij

Volgens mij moet het zijn “Google gaat de concurrentie om kijktijd aan met de zenders” (ipv kableaars en telecombedrijven.
Ben erg benieuwd hoe Google binnen een lean-back medium als TV de stap van zoeken naar vinden gaat maken.
En uiteraard wanneer Apple gaat lanceren. Is dat deze September al?

Erwin Boogert

Ja, daar valt ook iets voor te zeggen. De netwerkbedrijven natuurlijk ook hun eigen niet-zendergerelateerde zaken als digitale videotheken, apps om live tv te kijken en de mogelijkheid om interactie in te bouwen tussen kijker en zender.

Wanneer de nieuwe Apple TV uitkomt? Ik heb geen idee. De geloofwaardigste geruchten mogen hieronder worden gemeld 🙂

Peter

Vraag me ook af in hoeverre deze box als bibliotheek kan dienen voor je eigen filmverzameling. Weet iemand dat?

Xander

@Erwin: er zit DLNA op de box van Sony, dus de content die jij in je netwerk hebt staan, zou ook weergegeven moeten worden in de zoekresultaten van Google. Persoonlijk vind ik de oplossing van Apple TV (zoeken op je tablet & afspelen op je TV) beter werken dan met een toetsenbord van GoogleTV.
@Tjeerd: ten dele heb je gelijk, ware het niet dat Google niet de huidige dienst van de kabelaar helemaal vervangt (Live TV), maar alleen het On Demand gedeelte.Het princiepe van de Sony STB is dat je hem tussen je STB van de kabelprovider en je TV installeert met behulp van een HDMI IN en een HDMI OUT poort. Je voegt dan de Google Play store toe aan je huidige dienst. De live TV streams laat de STB dan gewoon door. In de store zit bijvoorbeeld ook een RTL XL App waarin je naar Uitzending Gemist kan gaan van RTL. Kortom, Google helpt de broadcaster om de Service Provider (lees: UPC/Ziggo) te passeren.

In mijn demo versie zitten bijzonder weinig NL apps die nuttig zijn, ik hoop dat ze met de lancering rekening gehouden hebben met het feit dan een NL-er zijn eigen content wil hebben. De look & feel vind ik ook nog niet zo bijzonder…

Erwin Boogert

Uitstekend commentaar Xander. Dankjewel.

Nu we je toch aan de lijn hebben: Zijn alle apps uit de mobiele/kleine Play Store ook beschikbaar op TV of zijn er speciale tv-apps die niet op je mobiel zitten?

Xander

@Erwin: het doel van Google zal altijd zijn dat alle apps op elk device werkt, met name video. Als je dus een serie koopt dan zou je die via de app op zowel het mobiele device als wel de TV moeten kunnen bekijken. App developers moeten echter wel rekening houden dat je anders navigeert op een TV dan op een mobiel. De game Angry Birds speel je makkelijker met een touch screen. De nieuwe remote (2012) schijnt een d-pad control te hebben. Of het net als de Philips uWand technologie ook motion control heeft weet ik niet…

Erwin Boogert

Helder. Dankjewel.

Jurjen de Vries

Bijzonder dat Sony nog geen lanceerdatum kon geven, ik heb een paar weken geleden de pre-order gedaan en afgelopen ochtend de verzendbevestiging gehad. Het is dus met de post onderweg en elk moment bij mij in huis.

Ik heb trouwens samen met een goede vriend een Google TV app laten maken. Dus ik denk een van de eerste, misschien wel de eerste, echte Google TV app van Nederlandse bodem. Het is een openhaard vuur. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.gtvads.videotv

Jeroen Bos

Met de komst van Android 4.0 heeft Google de eerste stap gezet naar een OS wat op alle platforms ( mobile, tablet, TV ) smooth moet gaan werken. Apple brengt uitsluitend haar content naar TV, maar Android de volledig 500.000 stuks app winkel incl. games, Youtube, Facebook, Pinterest etc.
Onderstaand productje doet dit dus nu al.
http://nl-nl.forum.ibood.com/19701-allwinner_a10_mk802_android_40_mini_pc_op_usb-stick_formaat/

Xander

@ Jeroen: wat moet je met 500.000 apps op een TV ? Wat je dan krijgt is dat je een app die geoptimaliseert is voor een scherm van 3,5 inch uitvergroot op je TV kan bekijken. De kwaliteit is dan bijzonder slecht. Dat is ook precies het verschil tussen iOS en Android: de gebruikservaring. Het gaat niet om kwantiteit maar om kwaliteit. Overigens brengt Apple niet uitsluitend content naar de TV. De RTL XL app die werkt bijvoorbeeld vlekkeloos op de iPhone i.c.m. de Apple TV en hiervoor hoeft er geen app te draaien op de Apple TV operating system, alleen de video afspelen is voldoende…

Laurens Vreekamp

Als aanvulling mijn ervaring met GoogleTV: Ik heb nu meer dan een jaar de Logitech Revue-box met GoogleTV draaien, waarbij vooral de Android-app van Logitech handig is om content te ‘flingen’: wat je op je mobiel aan online content browst, kun je direct ‘delen’ naar je tv.

In eerste instantie vond ik GTV niet meer dan kastje met een interface-laag bovenop de Chrome-browser en een minimaal apps-aanbod. Na een aantal updates werken vooral Youtube en Vimeo in de resp. ‘leanback’ en ‘couchmodus’ erg goed voor uitgesteld kijken van video’s die je via andere devices hebt gemarkeerd als favoriet. Ook bieden beiden de mogelijkheid om naar andere content te browsen terwijl de content blijft afspelen.

Frustratie tot nu toe was dat veel content geo-blocked is, zodat ik content van NetFlix en andere (veelal Amerikaanse) webvideo-kanalen vaak niet kan bereiken. Hier komt nu dus gelukkig verandering in. (Was uiteraard de consequentie van de aanschaf van een Amerikaans device!)

Verder merk ik dat GoogleTV bij mij een sociaal effect heeft gegenereerd: met vrienden aan elkaar fragmenten (veel via Youtube) laten zien van series, tv-programma’s of andere memes, trends/hypes die je aan elkaar wil delen, terwijl je samen ‘live’ kijkt.
De PIP-functionaliteit gebruik ik zelden, wanneer ik in combinatie met KPN’s interactieve tv iets op wil zoeken terwijl een programma loopt, maar kan natuurlijk wel relevant zijn.

Als laatste missen echt goede apps die zijn toegespitst voor GoogleTV. Zo wacht ik al tijden met spanning op Spotify voor GoogleTV. De RTLXL-app is inderdaad een fijne app.

Ben benieuwd hoe tweede-scherm toepassingen geintegreerd gaan worden binnen deze nieuwe context…

BC

Digitale media wordt steeds meer als water uit de kraan, en niet meer tegen te houden. altijd en overal en op ieder device. Content is king.

Mike

Beste lezer,

Heeft u ook zo’n slecht beeld via de rtlxl app van google tv?

Echt bijna niet naar te kijken in tegenstelling tot uitzendinggemist van 1,2 en 3 die wel prima qua beeldkwaliteit werkt.

Wellicht heeft iemand een handige tip om de kwaliteit te verhogen.

Bedankt alvast.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond