Deel dit artikel
-

Nederlandse universiteiten willen Internet of Trust

TU Delft wil met Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit van Amsterdam en andere partners een internetgebaseerd systeem ontwerpen dat allerlei transacties betrouwbaar en conform Europese wetgeving opslaat in de blockchain door inzichten uit de informatica, economie en rechten te combineren.

Niemand gaat een transactie aan met een ander persoon of bedrijf zonder vertrouwen in die ander. Dat vertrouwen kan gebaseerd zijn op eerdere transacties met dezelfde partij, of op informatie over transacties van anderen met die partij, of op basis van contracten of juridische regels.

Internetgiganten zoals Amazon, eBay, Google zijn in essentie handelaars in vertrouwen: we gaan naar Amazon en eBay als vertrouwde tussenpersoon, en naar Google voor relevante websites. Deze internetgiganten slaan vertrouwensgegevens ieder apart op hun eigen servers op.

De universiteiten hebben de ambitie om deze door de VS gedomineerde centrale servers te vervangen door een non-profit en open source alternatief.

Daarvoor zal het project mechanismen ontwerpen waarmee het vastleggen van transacties met blockchain mogelijk is. Hiermee maken we personen uniek identificeerbaar en kunnen we niveaus van vertrouwen uit de vroegere transacties afleiden. De infrastructuur voor vertrouwen, Internet-of-Trust, wordt geëvalueerd in een online gemeenschap met 50.000 internetgebruikers. De juridische aspecten van deze blockchain-economie worden bestudeerd aan de hand van nationale en Europese privacywetten.

Sovereignty4Europe, zo heet het interdisciplinair projectvoorstel, heeft al 3,3 miljoen euro aan financiering gekregen, waarvan 1,5 miljoen euro van NWO.

Naast de drie universiteiten participeert ook de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) actief in dit project. RvIG wil hiermee een bijdrage leveren aan het realiseren van een open ecosysteem, beschikbaar voor iedereen, waarin aan maatschappelijke belangen (privacy en veiligheid) en economische behoeften tegemoet wordt gekomen. Denk hierbij aan een groter vertrouwen in digitale transacties, minder kosten, en de ontwikkeling van alternatieve vormen van dienstverlening, zoals een elektronische identiteitskaart.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond