Deel dit artikel
-

Nederlandse webwinkel ondervindt nadelen van ongelijke concurrentie

Winkeliers die ook online producten verkopen ondervinden ongelijke concurrentie van webwinkels van buiten de Europese Unie. Dat onstateert Detailhandel Nederland in het donderdag verschenen rapport Web & Winkel.

Van de totale online detailhandelsomzet wordt 70 procent gerealiseerd door ondernemers die een stenen winkel combineren met een webwinkel. Nu de integratie van de fysieke en online verkoop zo vergevorderd is, beginnen de verschillen in regels te knellen.

Winkeliers uit Azië die direct aan een consument in Nederland levert hebben fiscaal voordeel door de vrijstellingen van btw en invoerrechten. De Nederlandse winkelier heeft die voordelen niet. Of neem een winkelier die een boek op papier en als download verkoopt; hij krijgt te maken met verschillende btw-tarieven van respectievelijk 6 en 21 procent.

Zo’n 10 procent van de consumenten koopt wel eens een product in een land buiten de EU.

Detailhandel Nederland vindt dat winkeliers geen concurrentienadeel mogen ondervinden door dergelijke verschillen. Ook zou voor goederen en diensten die in soort gelijk zijn, hetzelfde belastingtarief moeten gelden. Jan Meerman, voorzitter Detailhandel Nederland, stelt: ‘Digitalisering moet ruim baan krijgen. Maar op een aantal vlakken moet deze juist in goede banen worden geleid.’

In het onderzoek zet Detailhandel Nederland de impact van de verdergaande digitalisering op de detailhandel, consument en maatschappij uiteen. Tegen deze achtergrond doet de spreekbuis van de winkeliers concrete aanbevelingen. Naast de belastingen is dat op het terrein van koopzondagen, vitaliteit van steden en dorpen, verkoop van bijzondere goederen, vernieuwing van arbeidsvaardigheden en -voorwaarden, privacy en betalingsverkeer.

Deel dit bericht

1 Reacties

Thijs

En dan is er nog het BTW verschil met bijvoorbeeld Duitsland. Ik koop voor dezelfde prijs bij dezelfde leverancier in, mijn duitse concurrenten hebben echter 2% meer marge óf een 2% lagere prijs door de 19% vs 21%. Loopt toch aardig op bij bedragen > €500. De nederlandse consument bestelt voor die bedragen inmiddels net zo makkelijk over de grens.

Er zijn regels dat het duitse bedrijf dan boven een bepaalde omzet de BTW van het doelland moet gaan rekenen, maar hier word zeker niet aan voldaan en op gecontroleerd.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond