Deel dit artikel
-

Nest-oprichter houdt het voor gezien

Tony Fadell verlaat Nest, het bedrijf dat hij zelf oprichtte. Marwan Fawaz (Motorola Home) wordt de nieuwe CEO. Zijn vertrek komt nadat er steeds meer kritiek op zijn functioneren klonk, maar Fadell zegt zelf dat zijn vertrek een jaar geleden al vaststond.

Fadell en rechterhand Matt Rogers richtten Nest op nadat beiden bij Apple hadden gewerkt, met name aan de iPod. Nest Labs werd vooral bekend van de gelijknamige slimme thermostaat. Daar kwamen later een rookmelder en een Nest Cam bij, die laatste dankzij de overname van Dropcam in 2014. Nest zelf werd een jaar eerder overgenomen door Google voor 3,2 miljard dollar.

Zijn vertrek komt na aanhoudende kritiek op zijn functioneren. Fadell had binnen Google een bijna Steve Jobs-achtige status, met een bijna identiek soort leiderschap, dat naar verluidt vooral bestond uit ‘veel schreeuwen’. De productontwikkeling haperde, de omzet viel tegen en Fadell verloor steeds meer steun binnen het bedrijf.

In maart vertelde Greg Duffy, oprichter van Dropcam, dat hij zijn bedrijf nooit aan Nest had moeten verkopen. Geërgerd reageerde Duffy op uitspraken van Fadell, die in een interview te kennen had gegeven dat hij niet erg onder de indruk was van de capaciteiten van het Dropcam team. Een groot deel van hen is ontslagen. Duffy vond de opmerkingen ‘beledigend’.

Onder de kop ‘Verlaat het Nest’ licht Fadell zijn vertrek toe. De Amerikaan wil geen ‘oppasrol’, maar aan nieuwe ontwikkelingen werken. Hij zegt dat hij Alphabet (de nieuwe houdstermaatschappij van Google) en topman Larry Page zal blijven adviseren.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond