Deel dit artikel
-

Nieuw wetsontwerp om uitwassen in de Belgische bezorgsector aan te pakken

De Belgische Minister van Post Petra De Sutter (Groen) komt met een wetsontwerp om de uitwassen in de bezorgsector aan banden te leggen. Zij doet dit nadat bij enkele van de depots van PostNL misstanden zijn geconstateerd.

De Mechelse arbeidsinspecteur Gianni Reale besloot maandag het depot in het Antwerpse Wommelgem te verzegelen, aangezien daar zwartwerk en inbreuken op de wet over de deeltijdse arbeid werden gesignaleerd. Weliswaar bij onderaannemers, maar PostNL controleerde daar niet op.

De arbeidsinspecteur hoopt vrijdag een beslissing te kunnen nemen over het lot van het depot in Wommelgem. Pakjes bestemd voor onder meer Sinterklaas blijven tot die tijd liggen. Raele zegt tegen De Tijd: ‘PostNL zal met iets over de brug moeten komen. Ik hoop dat het (bedrijf) kan aantonen hoe het fraude in de toekomst zal vermijden, bijvoorbeeld via gerichte controles.’

De vermeende toestanden bij PostNL ‘doen denken aan de 19de eeuw van Daens’, zegt de minister De Sutter tegen de Gazet van Antwerpen. ‘Onderaannemers die 13- of 14-jarigen inschakelen is kinderarbeid en dat is ver voorbij een rode lijn. Hetzelfde met tewerkstellen van pakjesbezorgers die geen rijbewijs hebben of zelfs zwart werken. Dit moet stoppen.’

Zij had al een wetsontwerp in de steigers staan om wettelijk vast te leggen hoeveel een postbedrijf mag uitbesteden aan onderaannemers, bijvoorbeeld door te bepalen hoeveel pakjes elk bedrijf minimum moet leveren met personeel dat een vast contract heeft. Ze wil dat nu versneld uitrollen.

Het is voor het eerst dat een depot van PostNL verzegeld is, maar lang niet de eerste keer dat bij PostNL sociale fraude is geconstateerd. De inspectie spande al een rechtszaak tegen PostNL en sectorgenoot GLS aan, samen met de vakbonden en concurrent Bpost. De zaak wordt pas volgend jaar in september behandeld.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond