Deel dit artikel
-

Nieuwe directeur National Economic Council: bijsturing Amerikaanse techbedrijven wenselijk

In het beleid ten aanzien van techbedrijven is bijsturing noodzakelijk om tegemoet te komen aan zorgen die ook onder Amerikanen leven. Dat vertelde de nieuwe directeur van de National Economic Council (NEC), het belangrijkste forum voor economische beleidskwesties in de VS, gisteren aan Gary Shapiro, directeur van de Consumer Electronics Show (CES).

Brian Deese, die op 20 januari formeel wordt aangesteld, formuleerde voorzichtig. Shapiro, die met zijn Consumer Technology Association (CTA) een groot deel van de Amerikaanse elektronicasector vertegenwoordigt, maakt zich duidelijk zorgen over de druk die van allerlei kanten op techbedrijven wordt uitgeoefend.

2020 was het jaar waarin het geduld met Big Tech opraakte. De topmannen van deze bedrijven moesten zich op Amerikaanse hoorzittingen verantwoorden en er zijn onderzoeken gestart naar machtsmisbruik in zowel Europa als de VS.  “Deze bedrijven bepalen een groot deel van de Amerikaanse aandelenhandel. Hoe zorgen we dat ze hun positie als gevolg van strengere regulering niet verliezen,” wilde Shapiro weten. Deese vindt dat de ‘het spel volgens de regels gespeeld moet worden’.

De raad van Deese zal een belangrijke stempel drukken op economische beleid. “Wij brengen het kabinetsleden van Joe Biden bij elkaar om de grote lijnen uit te zetten,” vertelde Deese.

Het beleid voor de komende jaren heet Build back better. “We zijn in veel opzichten stil blijven staan,” zegt Deese.

Zo zullen de VS het Klimaatakkoord van Parijs weer weer gaan ondertekenen en de betrekkingen met andere landen herstellen. Er zal moeten worden geïnvesteerd in R&D, sociale en raciale gelijkheid en de verwaarloosde infrastructuur. Daarnaast wil Biden sterk inzetten op de ‘allergrootste investering in duurzame energie en innovatie ooit’. “We hebben kritische tijd verloren,” aldus Deese.

Deese benadrukte telkens dat we nog volop in een economische crisis zitten. Biden wil biljoenen dollars uittrekken voor extra steun om de Amerikaanse economie door de coronacrisis te loodsen. Daar zal in de eerste maanden de nadruk op liggen, net als de aanpak van corona.

Ook onder Biden zal de onderlinge economische en technologische strijd tussen de VS en China nog wel even aanhouden. De invoerheffingen op elkaars goederen zullen verhoogd blijven en de Chinese toegang tot Amerikaanse technologie zal belemmerd blijven worden, verwacht het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Het effect van Bidens anti-China-strategie kan zelfs groter en schadelijker zijn, omdat hij gecoördineerder en gestructureerder te werk kan gaan dan zijn voorgangers, vermoedt het IMF.

Deese liet wel doorschemeren dat er ten aanzien van China een betere balans moet worden gezocht ‘omdat het beleid van de vorige regering ons niets heeft opgeleverd’. Wel wil de VS daarbij ook andere landen betrekken.

 

Deel dit bericht

1 Reactie

Jeffrey Zanoni

Is dit een advertorial voor Biden?

De druk die op de tech bedrijven drukt?
Ik zou liever zien dat het machtsmisbruik van big tech, de verregaande inbreuk op privacy en de niet-onafhankelijke-factcheckers aangepakt worden en terug gaan naar de basis.

De verhoren zijn niet meer dan terecht geweest. Ook Nederland (Europa?) zouden hier kritischer op moeten zijn en optreden tegen deze praktijken.

Biden gaat overigens geen anti-china-strategie voeren. Die gaat de grip van China juist vergroten.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond