Deel dit artikel
-

Nieuwe e-reader Kindle heeft voorleesfunctie

Amazon heeft de nieuwe versie van de Kindle gelanceerd. In het jonkie, de Kindle 2, is een nieuwe experimentele functie opgenomen: ‘Text-to-Speech’.

Tekst wordt met de nieuwe functie omgezet in spraak. Hiermee heeft de consument de mogelijkheid om een boek te lezen of te luisteren of tussen deze twee mogelijkheden heen en weer te schakelen. De e-reader houdt automatisch bij waar de lezer, of luisteraar, is gebleven.

De Kindle 2, eind deze maand te koop voor 359 dollar, heeft 2 GB geheugen, waarmee meer dan 1.500 boeken kunnen worden opgeslagen. Bij de eerste versie van de e-reader was dit tweehonderd leeswerken. De elektronische boeken die de consument koopt worden automatisch opgeslagen bij Amazon waardoor een gekocht boek op elk gewenst tijdstip nog een keer gedownload kan worden.

De opvolger van de Kindle is dunner, sneller en de batterij heeft een langere levensduur. Het apparaat is iets minder dan een centimeter dik en weegt rond de 284 gram. Met een volle batterij kunnen boekenliefhebbers vier tot vijf dagen lezen wanneer de wirelessfunctie aanstaat en zelfs twee weken als deze optie is uitgeschakeld.

Op de verbeterde versie is het Oxford woordenboek geïnstalleerd. Definities van woorden verschijnen automatisch onder in beeld.

De Kindle is voorlopig nog alleen in de Verenigde Staten te koop. Boeken voor de Kindle worden in dat land via het EVDO-protocol (Evolution, Data Only) over het GSM-netwerk verzonden. Hiervoor is geen wifi-hotspot nodig. De Kindle werkt hierdoor nog niet in Europa. Voor de Europese markt zijn er technische wijzigingen nodig door het afwijkende GSM-netwerk in Europa. Er zou een variant aankomen met HSDPA.

Amazon lanceerde in 2007 zijn eigen e-booklezer, de Kindle. De elektronische boekenmarkt, die eigenlijk nog in de kinderschoenen staat, is volop in beweging. De Kindle kent nog genoeg concurrentie van bijvoorbeeld de Sony reader en de iLiad. In de strijd om de lezer besloot Sony onlangs zijn e-book reader open te stellen voor meerdere formaten.

In Nederland is de iLiad beschikbaar in de boekwinkels winkels van Selexyz. Hierop is onder meer NRC Handelsblad te lezen. Het PCM-dagblad is de eerste Nederlandse krant die te lezen is met een e-reader.

Op de Kindle zijn onder meer kranten als Wall Street Journal en Washington Post te lezen. Amazon koppelt zijn Kindle aan de eigen online winkel. Uitgevers kunnen hun boeken aan de winkel toevoegen, maar moeten 65 procent van de opbrengsten afstaan aan Amazon.

Naast boeken en kranten zijn ook blogs te lezen vanaf de Kindle. In de Kindle Store zijn momenteel 230 duizend boeken te koop. Bij de start van Kindle waren dit er nog 90 duizend.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond