Noord-Nederland versterkt AI-positie met Europese subsidie van 3 miljoen euro

De AI-hub Noord-Nederland (AIHubNoord) heeft vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) een subsidie toegekend gekregen van 3 miljoen euro. Dit is inclusief een bijdrage vanuit het ministerie van Economische Zaken (EZ) van ruim 1 miljoen euro. De hub bevordert de brede toepassing van moderne AI-technologie, met aandacht voor de mens.
Bedrijven in het Noorden kunnen met hulp van de hub de mogelijkheden van AI ontdekken en leren deze op een betrouwbare manier in te zetten. Dat versterkt de concurrentiepositie van de regio én zorgt voor innovatieve oplossingen voor uitdagingen. Het totale project kost 6 miljoen euro, wat mede mogelijk is gemaakt door bijdragen van de provincies en kennispartners.
Kunstmatige intelligentie is een belangrijke bouwsteen voor de economie van de toekomst. Het biedt kansen om economische groei te stimuleren, maatschappelijke opgaven slimmer aan te pakken en de arbeidsmarkt toekomstbestendiger te maken.
De AIHubNoord is uitgegroeid tot een breed gedragen kennisnetwerk, met belangrijke partijen uit de noordelijke provincies en een vertegenwoordiging van alle kennisinstellingen, van het mbo tot wo. Het netwerk zet zich volop in voor het verspreiden van kennis over AI, het ondersteunen van organisaties bij het kiezen en invoeren van AI-oplossingen en het aanjagen, ontwikkelen en realiseren van AI-innovatie.
De afgelopen drie jaar heeft AIHubNoord gewerkt aan een goede basis voor het zogeheten AI-ecosysteem, waarin verschillende partijen samenwerken. Met meer dan 1.150 contacten, zowel regionaal als nationaal, kunnen ze snel schakelen tussen bedrijven met een vraag en AI-experts met de oplossing. Nu is het tijd om dit ecosysteem nog beter te laten functioneren, door samenwerkingen te versterken, mensen naar de juiste instanties te verwijzen en te zorgen voor verantwoorde toepassing van AI in de projecten en programma’s.
De hub richt zich zowel op diep-technologische kennis als brede kennis, waaronder ELSA (een afkorting voor ethische, juridische en maatschappelijke aspecten omtrent AI). In zogeheten ELSA Labs werken onderzoekers van kennisinstellingen en publieke en private organisaties aan kennis over de ontwikkeling en toepassing van betrouwbare, mensgerichte AI. Een voorbeeld is het ELSA AI lab Northern Netherlands (ELSA-NN). In dit Lab staat de verantwoorde ontwikkeling en toepassing van AI in de zorg centraal.
Plaats een reactie
Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond