Deel dit artikel
-

NU.nl ondergaat ‘onopvallend’ redesign

Het design van NU.nl voor de desktop en de response webversie voor tablet en mobiel gaan op de schop. De site gaat terug van drie naar twee kolommen en moet merkbaar sneller worden.

Het nieuwe design, dat daarnet is doorgevoerd, zal maar voor een deel van de lezers zichtbaar zijn. Allereerst omdat het bereik van de desktopversie op ongeveer twintig procent ligt. Immers, de meeste mensen gebruiken de app van NU.nl. Daarnaast zijn de veranderingen aan alle webpagina’s áchter de homepage al doorgevoerd.

De aanpassing van de homepage is het sluitstuk van een proces dat al een paar kwartalen loopt. Op artikelniveau hebben de pagina’s al geen drie kolommen meer, maar werkt men met een topmenu. Daar is ook al een groter lettertype in gebruik, een grotere regelafstand en er is meer witruimte op de pagina. Deze zaken sluiten aan op een algemene designtrend die deze kant op gaat. Lezers vinden het niet erg om iets meer te moeten scrollen als ze daarvoor in ruil een rustiger ogende pagina krijgen.

NU.nl testte de geplande veranderingen afgelopen maanden in zijn UX lab. Er is eye tracking-onderzoek gedaan en kwantitatief onderzoek.

De bouwers kregen ook de gelegenheid om de variaties in lijstjes onder handen te nemen. Dat leidde tot 35 procent minder gebruik van CSS op de pagina. De snelheidswinst die dat oplevert, wordt dan weer positief beoordeeld door zoekmachine Google. De nieuwssite scoorde op snelheid tot nu toe matig.

NU.nl verwerkte in maart 2020 negen miljoen bezoekers op pc, laptop, mobiel en tablet. Dat is 56 procent van de online populatie van zes jaar en ouder. Iets minder dan twintig procent van hen gebruikt de desktopversie en 44 procent las het nieuws via zijn telefoon.

Foto: Minister-President Rutte (cc)

Deel dit bericht

1 Reactie

Seb

DPG haalt met Nu.nl zeer veel knowhow in huis rondom UX. Ik hoop dat deze kennis binnen DPG niet verloren gaat.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond