Deel dit artikel
-

Omnicom gaat YouTubevideo’s ‘whitelisten’ uit voorzorg

Het mediabureau van grote merken als Pepsi en Procter & Gamble gaat zelf video’s op YouTube op inhoud scannen om ervoor te zorgen dat uitingen van merkadverteerders niet ongewild als reclame bij haatvideo’s op YouTube verschijnen.

De maatregelen die Google zelf neemt, werken niet snel genoeg volgens Omnicom Media Group. Daarom gaat het zelf dagelijks honderdduizenden video’s automatisch scannen en labelen als wel of niet ‘brand safe’, inhoudelijk veilig genoeg voor adverteerders om hun boodschappen erbij af te spelen.

Dit is een duidelijk signaal dat mediabureaus YouTube niet meer vertrouwen om deze inhoudelijke analyses zelf te doen.

YouTubes probleem met de adverteerdersmarkt begon drie weken geleden toen de videosite een haatvideo van een voormalig KKK-leider niet wilde verwijderen, ondanks honderdduizenden oproepen van gebruikers daartoe. Vrijheid van de meningsuiting weegt zwaarder dan gekrenkte gevoelens. In de dagen en weken daarna werd duidelijk dat de videosite niet goed in staat was om reclameboodschappen weg te houden bij haatvideo’s. De techniek is daar niet toe in staat.

In reactie daarop besloten concerns als Axa, Johnson & Johnson, GlaxoSmithKline, Verizon Communications, Total, de BBC, Sainsbury, Volkswagen en Toyota om hun reclamecampagnes op te schorten.

De publieke uitingen van onvrede gaan nu hun derde week in.

Concurrenten van Omnicom, onder wie Havas, IPG, Publicis en WPP, zeggen hun activiteiten op YouTube nauwlettend in de gaten te houden. Dat betekent zoveel als dat ze zelf geen maatregelen treffen, maar uit ‘merkveiligheid’ wel grote klanten van de videosite af houden.

Google zegt dat zijn reclameprobleem heel, heel klein is en dat het steeds beter wordt in het herkennen van haatvideo’s. Maar dat is niet voldoende voor zijn klanten. Te weinig, te langzaam. Kunstmatige intelligentie is nog niet goed genoeg in het herkennen van haatvideo. Niet goed en ook niet snel genoeg in ‘lezen’ van alle uploads. Daarom stelt YouTube zijn rodevlaggensysteem open voor hulp van derde partijen.

JP Morgan Chase heeft geen zin meer in gepriegel met adverteren op online profielen met display en video. In de afgelopen maanden verscheen reclame voor de Amerikaanse bank op vierhonderdduizend websites. Dat gebeurde met AppNexus- en Googletechnologie. Die werden overboord gezet en de bank ging over naar een groep met vijfduizend whitelisted websites en duizend YouTubekanalen.

De bank kwam tot de selectie van vijfduizend door te kijken op welke van de vierhonderdduizend bekende sites afgelopen maand reclame toonden. Dat waren er twaalfduizend. Een stagiair beklikte vervolgens die duizenden sites om te zien of de bank daar ook daadwerkelijk op wilde staan. Dat was bij zevenduizend niet het geval.

De New York Times beschrijft de gevolgen van het digtale kruid wieden: vrijwel niets merkbaars. De kosten per impressie zijn nauwelijks anders en de zichtbaarheid evenmin.

Foto: picturepest (cc)

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond