Deel dit artikel
-

‘Omzetten mobiele operators blijven nog jaren dalen’

De Nederlandse mobiele operators hebben nog jaren te kampen met afnemende verkopen, stelt marktonderzoeker Telecompaper. Die daling wordt niet gecompenseerd door de groei met mobiel internet.

Om de groei met mobiele datadiensten in stand te houden en om de omzetdaling uit spraak en sms te compenseren, zullen de operators hun prijsbeleid moeten aanpassen. Dat stelt de onderzoeker uit Houten in een rapport dat eerder deze week verscheen.

De krimp bij mobiele aanbieders is duidelijk zichtbaar. In 2012 boekten de aanbieders een omzet van 5,8 miljard euro, een afname van 4,5 procent. Telecompaper verwacht ook voor dit jaar een daling van 2 à 3 procent. In 2017 kan voor het eerst sprake zijn van stabilisatie, wanneer de operators hun prijsbeleid aanpassen op het aanhoudend groeiend gebruik van mobiel internet.

De groei uit mobiele data lag in 2012 niet meer boven de tien procent, wat duidt op een duidelijke afzwakking.

De krimp houdt nog enkele jaren aan omdat de negatieve effecten van de tanende economie pas later tot uitdrukking komen. Daarnaast groeit de impact van WiFi-diensten en ‘over the top’-spelers als WhatsApp, Twitter, Google en Facebook aanhoudend.

KPN heeft volgens Telecompaper een marktaandeel van 41 procent, Vodafone (de sterkste groeier in 2012) en T-Mobile kwamen uit op respectievelijk 31 en 28 procent.

Foto: Cea. (cc)

Deel dit bericht

2 Reacties

Jung Media

Denk dat de daling niet meer zal ophouden. Als mensen straks massaal via Wifi bellen en straks elke stad een wifi netwerk opricht zal het snel afgelopen zijn met de mobiele aanbieders.

Erwin Boogert

Dat wordt wel wat lastig als de WiFi-punten geen overlap en roaming hebben. *denkt terug aan Kermittelefoons*

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond