Deel dit artikel
-

Ondernemingsraad XS4ALL overweegt enquêteprocedure: ‘Wanbeleid en waardevernietiging’

De Ondernemingsraad van XS4ALL dringt bij het bestuur van het bedrijf aan op het nemen van een aantal maatregelen om het voortbestaan van XS4ALL te garanderen. De Ondernemingsraad beroept zich hierbij op het enquêterecht. KPN was van plan om het merk geheel op te heffen, en de dienstverlening onder te brengen bij KPN zelf.

De Ondernemingsraad (OR) van XS4ALL verwijt moederbedrijf KPN zelfs ‘wanbeleid en waardevernietiging’. Bepaalde argumenten om XS4ALL op te heffen zijn volgens de OR het gevolg van een verkeerde aansturing.

Het management van KPN en XS4All betreuren de stap van de Ondernemingsraad van XS4ALL en zullen zich naar eigen zeggen volledig inzetten om dit samen op te lossen.

KPN en de XS4ALL directie vinden dat plannen om de merken te integreren commercieel, strategisch en financieel de meeste waarde toevoegt. ‘XS4ALL-medewerkers staan klaar voor hun klanten, en deze ontwikkeling zal niets veranderen aan de dienstverlening en de kwaliteit,’ benadrukt KPN. De plannen kwamen overigens uit de koker van CEO Maximo Ibarra, die binnenkort weer vertrekt bij het bedrijf.

De OR werkte met adviesbureau Stratix ook zelf aan een plan ter behoud van XS4ALL, waarbij waarde wordt toegevoegd en banen blijven behouden, maar KPN legde dat naast zich neer. Veel vertrouwen in het integratietraject heeft de OR niet. ‘Tevens heeft de integratie volgens het plan tot gevolg dat de XS4ALL OR wordt opgeheven en wij niet langer voor het belang van de XS4ALL medewerkers kunnen opkomen.’

In maart heeft de OR trouwens al adviesrecht bedongen over het voorgenomen besluit om XS4ALL op te heffen. De enquêteprocedure staat los van het adviestraject, de OR moet nog adviseren over het voorgenomen besluit.

Tot nu toe is de één-merkstrategie geen succes gebleken. KPN is begonnen met het schrappen van het merk Telfort. Het afgelopen kwartaal verloor het bedrijf per saldo 24.000 internetklanten en 7000 tv-abonnees. Weliswaar verhuisde een deel van de Telfort klanten naar KPN, maar ook haakten abonnees af. Jan Kees de Jager, de financiële topman van het telecombedrijf, scheen niet verrast door deze ontwikkelingen.

De gevolgen van het verdwijnen van XS4ALL heeft mogelijk grotere consequenties. De abonnees voelen zich, net als het personeel, verwant met de eigenwijze bedrijfscultuur. XS4ALL is een van de oudste internetaanbieders van Nederland, in de jaren negentig voortgekomen uit de hackcultuur.

Sinds 1971 is de enquêteprocedure in het Burgerlijk Wetboek (BW) opgenomen. De gedachte is dat de Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam op verzoek van de aandeelhouders of een betrokken vakorganisatie zelf een onderzoek kan gelasten naar het beleid en de gang van zaken van de vennootschap.

De OR van XS4ALL heeft het enquêterecht sinds 2002. Dit is normaal gesproken alleen voorbehouden aan grootaandeelhouders en vakbonden. Een enquêteprocedure kan grote gevolgen hebben, zoals het aanstellen van een onafhankelijke rapporteur die een diepgaand onderzoek verricht. Daarnaast kunnen er maatregelen genomen worden, waaronder zelfs het schorsen van de directie of het afnemen van zeggenschap over de aandelen van XS4ALL.

De directie van KPN en XS4ALL zullen binnen de gestelde termijn van dertig dagen reageren naar de Ondernemingsraad van XS4ALL.

Deel dit bericht

2 Reacties

Zwaantje

Hoezo “ adviesrecht bedongen” . Een OR heeft volgens de Wet op de Ondernemingraden altijd adviesrecht, mn ongevraagd advies. Alleen dat kan de ondernemer gewoon naast zich neerleggen. Instemmingsrecht, daar heb je wel wat aan.

witjes

Wat jammer om te merken dat XS4ALL terug is gevallen in kwaliteit en service ! Ooit idd de beste aanbieder die we in Nederland hebben voor Internet en de nog belangrijkere service waar de gebruiker zoveel baat bij heeft. Blijken het wéér op geld beluste directeurtjes en shareholders die door verkoop aan een tweederangs multicorporate de enigen te zijn die gewonnen hebben. Trouwe klanten gewoon laten stikken…….wat een eikels.

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond