Deel dit artikel
-

Opleiding dataspecialist van start

Studenten kunnen zich gaan inschrijven voor de nieuwe opleidingen Data Science van de universiteiten van Tilburg en Eindhoven. In september 2016 zal de eerste Nederlandse universitaire bachelorstudie Data Science van start gaan; dan begint ook de masteropleiding Data Science Entrepreneurship in het voormalig klooster Mariënburg in ‘s-Hertogenbosch.

De Nederlands Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft bepaald dat TU/e en Tilburg University de instellingstoets van de bachelor- en masteropleidingen behaald hebben en de opleidingen formeel geaccrediteerd. Voor het eerste academiejaar 2016-2017 mikken TU/e en Tilburg University op een 80-tal bachelor studenten en veertig deelnemers aan het masterprogramma.

Capture

De nieuwe studies maken deel uit van een bredere samenwerking tussen vier Brabantse partijen: de provincie Noord-Brabant, de gemeente ’s-Hertogenbosch, Tilburg University en TU Eindhoven. Deze samenwerking wordt aangeduid met JADS, Jheronimus Academy of Data Science en omhelst naast onderwijs, de vestiging van een nieuwe Graduate School in het voormalig kloostergebouw Mariënburg, ook onderzoek op het gebied van datawetenschap en de opbouw van een ecosysteem met tal van bedrijven en organisaties in

De samenwerkende partijen hebben gekozen om te verwijzen naar schilder Jheronimus Bosch. Hij ging de geschiedenis in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en als schilder van satirische voorstellingen, maar is vooral van betekenis als vernieuwer van de bestaande beeldtraditie. Hij gaf op vindingrijke wijze invulling aan bestaande motieven en bedacht een reeks van nieuwe composities. Collegevoorzitter TU/e Jan Mengelers, c: ‘Dit innovatieve vermogen vinden we terug in het data science initiatief. De samenwerking van enerzijds een technische universiteit in Eindhoven en anderzijds een mens- en maatschappij universiteit in Tilburg maken de aanpak en invulling uniek.’

Wereldwijd wordt dagelijks 2,5 terabyte aan data geproduceerd. Negentig procent van de geproduceerde data is op dit moment nog ongestructureerd.

Uit onderzoek van de Stichting de Nationale Denktank blijkt dat Nederland in 2018 een tekort van 8.000 dataspecialisten verwacht. Stakeholdersonderzoek in de regio Brainport geeft bovendien aan dat in Zuidoost-Brabant ieder jaar zeker 300 nieuwe datawetenschappers gevraagd worden.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond