Deel dit artikel
-

Original Prusa Mini: printer to the People

Twee jaar geleden werd een gouden toekomst voorspeld voor 3D-printen. Het was de toekomst voor retail, het onderwijs, laboratoria en de rest van de wereld. We keken naar de replicator uit Star Trek. Althans, de verbeelding ervan.

Zoals met alles uit de hypeycle van Gartner begint het gat tussen belofte en werkelijkheid nu zachtjesaan kleiner te worden. Want het is mogelijk om raketmotoren te printen. Dat gebeurt ook echt, aan de lopende band zelfs. Het bedrijf SpaceX van Elon Musk gebruikt daar de technologie van Velo3D voor. 3D-printen is sneller en kostenefficiënter. Aan de onderkant van de markt is het IKEA dat 3D-printen inzet. De productlijn FREKVENS bevat een speaker en verlichting en de koper kan het uiterlijk hierfvan met zijn eigen 3D-printer aanpassen. De Zweden geven de blauwdrukken digitaal weg. Kort en goed: het produceren van artikelen en onderdelen is niet meer het monopolie van een fabrikant. Het Tsjechische Prusa bracht onlangs zijn Mini-printer uit. Die staat bekend om de bouwkwaliteit en het bedieningsgemak. Een instapmodel voor belangstellenden die kunnen terugvallen op chat- en goede communitysupport. Leuk voor de hackende consumaker, handig voor bedrijven die processen, ideeën en prototypen willen testen. Een punt dat blijft: de lage snelheid van het printproces. Dat doet de replicator stukken beter.

Dichterbij dan je denkt
Gestaag sijpelen de consumententoepassingen van 3D-geprinte objecten richting onze huishoudens. Denk aan een MINI waarvoor je gepersonaliseerde paneeltjes kunt laten printen, handvatten van Gillette-scheermessen met aparte vormen, maar ook hulpstukken voor printers en stofzuigers van Miele.

Community’s
Het is niet handig om zelf het wiel te moeten uitvinden. Daarom bestaan er verscheidene fora annex marktplaatsen waar hobbyisten tips en blauwdrukken uitwisselen. Bij Prusa is dat Prusaprinters.org, maar je hebt ook het internationale Thingiverse en daarnaast Shapeways (met Nederlandse roots).

Raketten printen
Commerciële ruimtevaart krijgt gestalte naarmate het betaalbaarder wordt. Daar komt 3D-printen van raketten om de hoek kijken. SpaceX maakt zo zijn motoren, maar is niet Relativity Space, dat wil tot 95 procent van de raket op zo’n manier vervaardigen. In een loods in Delft werkt Dawn Aerospace aan betaalbare ruimtemotoren. Het kreeg onlangs 385.000 euro van de ESA.

Wat gebruikers zeggen
Experts op social media ontvangen Prusa Mini goed. Prusa is al langer een maker van naam en staat bekend om zijn ‘beter dan Chinese’ kwaliteit. De kits zijn eenvoudig in elkaar te zetten en te gebruiken en leveren producten van goede kwaliteit. De Mini is stil, past keurig op je bureau en heeft een LED-scherm met daarin ook printpreviews.

Technische specificaties
Afmetingen: 180 x 180 x 180 mm
Snelheid: 200 mm/s
Laaghoogte: 0,05 – 0,25 mm
Connectiviteit: Ethernet RJ45, wifi, USB
Kleurenscherm LED (met previewoptie)
Ondersteunt: PLA, PETG, ASA, ABS en flex
Prijs: 379 euro
Site: prusa3d.com

* Dit artikel verscheen eerder in het decembernummer van Emerce magazine (#181).

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond