Deel dit artikel
-

Overheid vergroot investeringen in R&D

De Nederlandse rijksoverheid investeert dit jaar 9,5 procent meer in research & development (R&D) en innovatie dan in 2018. Dat concludeert het Rathenau Instituut.

Het bedrag dat de rijksoverheid begroot is zo’n 5,8 miljard euro voor R&D en 0,5 miljard voor innovatie. Via belastingmaatregelen komt daar nog eens zo’n 1,4 miljard euro bovenop.

Hierdoor zou het totale bedrag dat de rijksoverheid beschikbaar stelt voor R&D en innovatie in 2020 uitkomen op 7,7 miljard. In 2018 telden de directe en fiscale steun voor R&D en innovatie op tot bijna 7,1 miljard.

Samen met de andere landen binnen de Europese Unie heeft Nederland een aantal jaren geleden afgesproken om meer te investeren in R&D. In 2020 zouden overheid, bedrijfsleven en andere partijen samen hieraan in Nederland 2,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) moeten uitgeven.

Vergeleken met de overige 26 EU-landen (plus het Verenigd Koninkrijk) liggen de uitgaven aan R&D in Nederland net boven het gemiddelde. In vergelijking met de andere OESO-landen zit Nederland net onder het gemiddelde.

Het overzicht van het Rathenau Instituut laat verder zien dat de overheid de komende jaren minder investeert in onderzoek via onderzoeksfinancier NWO en meer rechtstreeks via de universiteiten. Die laatste krijgen in 2024 volgens de ramingen zo’n 8,5 procent meer voor onderzoek dan in 2018. Hogescholen krijgen bijna 6,5 procent meer voor onderzoek.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond