Deel dit artikel
-

Overname HEMA ketst af op e-commerce plannen

De Nederlandse winkelketen HEMA komt niet in handen van de Belgische investeerder Core Equity. Aanleiding is een al jaren slepende impasse rond e-commerce contracten met franchisenemers.

De Belgen hebben grootse plannen voor e-commerce, maar die kunnen ze niet uitvoeren zolang franchisenemers een aanzienlijk deel van de winst uit onlineverkopen opeisen.

In de ogen van de Belgen, zo meldt De Telegraaf vandaag, zijn de franchisecontacten niet meer uitgerust voor de huidige tijd. Als HEMA een artikel via het internet verkoopt, gaat een flink naar de winkel in het desbetreffende postcodegebied. Daardoor is de webwinkel niet winstgevend te maken.

Al langer is er onenigheid tussen de HEMA directie en de Vereniging Aangesloten Bedrijven Hema (VAB) over het online beleid. HEMA is van mening dat de ondernemers wel willen profiteren van de internetverkopen, maar niet willen bijdragen aan de kosten.

In 2016 besloot het bestuur van de winkelketen eigenhandig de kosten van e-commerce door te berekenen. Een rechtszaak hierover is in maart door HEMA verloren. De rechtbank verwijst naar de uitkomst van een nog lopende bodemprocedure.

De online omzet wordt steeds belangrijker voor HEMA. Vorig jaar steeg die met 31 procent in vergelijking met 2016.

Core Equity had circa 1 miljard euro voor HEMA willen neertellen. Daarmee zou de huidige eigenaar Lion Capital de keten met verlies hebben verkocht, want die nam in 2007 HEMA voor 1,1 miljard over van Vendex. Zolang e-commerce het breekpunt is, zal het ook lastig worden om met andere overnamepartners te praten.

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond