Deel dit artikel
-

Partner Zoom.in moet schade vergoeden na YouTube boycot

Het Britse Music Nations moet aan videoplatform Zoom.in de schade vergoeden die zij heeft geleden ‘wegens wanprestatie’. Music Nations is volgens de rechtbank tekort geschoten in de nakoming van de overeenkomst door niet op te treden tegen een te hoog aantal malafide kanalen, waardoor Zoom.in de problemen kwam. Omgekeerd is Zoom.in zijn partner ook een vergoeding verschuldigd, zo blijkt uit het vonnis uit mei dat nu pas is gepubliceerd.

Het conflict tussen beide partners dateert al van enkele jaren geleden. Zoom.in stelde toen 1,8 miljoen euro schade te hebben geleden door een tijdelijke YouTube blokkade. Op zijn beurt vorderde MN gederfde reclame-inkomsten.

Het Britse MN (Music Nations Network) van tiener Joe Gallagher richt zich op exploitatie van YouTubekanalen gerelateerd aan muziek en biedt muzikanten de mogelijkheid om filmpjes via YouTube te verspreiden in ruil voor reclame-inkomsten. Zoom.in faciliteerde daarin via een Multi Channel Network. MN had verder samen met haar zusterbedrijf Illuminata ook een aandelenbelang in Zoom.in van 42,5 procent.

Er is onenigheid ontstaan nadat YouTube had aangekondigd dat zij haar beleid ten aanzien van Multi Channel Networks (MCN’s) zou gaan aanscherpen per 1 januari 2017 en dat vanaf dan zogenoemde ‘sub-networks’ niet meer zouden worden getolereerd. Daartoe heeft Zoom.in de kanalen van MN ondergebracht bij Zoom.in zelf, en kreeg MN niet langer volledige toegang tot de systemen van het videoplatform.

De bevoegdheden werden mede ingeperkt nadat volgens Zoom.in verschillende ‘dubieuze kanalen’ door YouTube waren verwijderd en er ook sprake van auteursinbreuk zou zijn geweest. Music Nations kon zich daarin niet vinden, diverse rechtszaken volgden.

Ook  Zoom.in moet aan Music Nations schade vergoeden die zij heeft geleden door  Zoom.in. Het platform heeft de AdSense-gelden van Music Nations zonder goede grond onder zich gehouden. De hoogte van die bedragen worden nog vastgesteld.

Foto Pixabay

Deel dit bericht

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet op de site getoond